Spoznajte gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont

NETKY.SK • 21 Júl 2023, 20:00 • 2 min
Spoznajte gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont

ROŽŇAVA - Počas celej letnej sezóny môžu turisti navštíviť kostoly Gotickej cesty, ktorú sú s hrdosťou označené značkou Európske dedičstvo.

slovakia

left justify in out

Stredoveké kostoly so vzácnymi freskami v regióne Gemer-Malohont, ktoré dlhodobo zápasia s prístupnosťou, majú po prvýkrát v letnej sezóne pevne stanovené otváracie hodiny. Verejnosť tak môže navštíviť gotické kostoly v okresoch Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota za dobrovoľné vstupné, po sakrálnych pamiatkach ich sprevádzajú miestni obyvatelia.

 

Informoval o tom Peter Palgut z občianskeho združenia Gotická cesta. Letné otváracie hodiny sa po prvýkrát podarilo zaviesť v 12 gotických kostoloch, ktoré minulý rok získali prestížnu značku Európske dedičstvo. Sprístupnenie pamiatok so vzácnymi freskami podporili Košický i Banskobystrický samosprávny kraj. Verejnosť tak môže kostoly nielen navštíviť, ale i spoznať históriu jednotlivých fresiek spätú so šľachtickými rodmi, nemeckou banskou kolonizáciou, diplomatickými stykmi s vtedajšími talianskymi mestskými štátmi či neskoršou reformáciou.

 

 

Počas júla a augusta sú v okrese Rožňava pre návštevníkov otvorené kostoly v Štítniku, Koceľovciach, Ochtinej a Plešivci, a to od pondelka do soboty v čase od 9.00 do 16.00 h a v nedeľu popoludní.

 

V okresoch Rimavská Sobota a Revúca môže verejnosť navštíviť kostoly v Rimavskom Brezove, Kyjaticiach, Kraskove, Kameňanoch, Šiveticiach a Chyžnom od stredy do soboty od 10.00 do 16.00 h a kostol v Rákoši v sobotu od 10.00 do 16.00 h.

 

Kostol v obci Rimavská Baňa je pre prebiehajúcu obnovu pre návštevníkov dočasne zatvorený. "Sme veľmi radi, že sa nám v takejto širokej spolupráci podarilo zorganizovať pevné časy, počas ktorých sa turisti dostanú do kostolov, tak ako je to bežné v akejkoľvek inej inštitúcii, jednoducho, bez hľadania čísla na správcu, objednávania či čakania. Veríme, že sa tento pokus ujme a sezóna v tomto roku prinesie väčší komfort nielen pre záujemcov, ale aj pre majiteľov pamiatok," skonštatoval Palgut.

 

Vstupné do historických miest nie je pevne stanovené, je dobrovoľné a slúži na údržbu kostolov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: OZ Gotická cesta
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies