Špionážna družica, ktorú vypustili Japonci, už smeruje na obežnú dráhu

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 10:09 • 2 min
Špionážna družica, ktorú vypustili Japonci, už smeruje na obežnú dráhu

TOKIO - Japonsko dnes úspešne vypustilo na obežnú dráhu svoju najnovšiu špionážnu družicu. Národná vysielacia spoločnosť NHK informovala, že nosná raketa s týmto zariadením odštartovala v dopoludňajších hodinách miestneho času z kozmického strediska na ostrove Tanegašima, ktorý je súčasťou juhojaponskej prefektúry Kagošima.

slovakia

left justify in out

Družica s označením IGS Radar 5 má nahradiť staršiu družicu Radar 3, ktorá doslúžila po piatich rokoch prevádzky. K nasadeniu nového zariadenia Japonsko pristúpilo necelé dva týždne po tom, ako Severná Kórea uskutočnila raketový test namierený proti americkým základniam v Japonsku.

Tokio začalo rozvíjať svoj program špionážnych družíc po udalosti z roku 1998, keď Severná Kórea vypálila do Tichého oceánu balistickú raketu, ktorá preletela aj ponad japonskú pevninu. V súčasnosti má Japonsko šesť takýchto zariadení, v budúcnosti ich má byť desať.

Japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida a jeho americký rezortný partner Rex Tillerson rokovali tento týždeň v Tokiu o možných zmenách v prístupe k Severnej Kórei, pričom sa obe strany dohodli na posilnení obrannej spolupráce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies