Spájaním STV a SRo sa začína reforma verejnoprávnych médií

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:09 • 2 min
Spájaním STV a SRo sa začína reforma verejnoprávnych médií

Spájaním STV a SRo sa začína reforma verejnoprávnych médií

slovakia

left justify in out

img

Spojením Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo) sa začína reforma verejnoprávnych médií. Na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády to vyhlásil minister kultúry Daniel Krajcer.
Podľa neho ide o niekoľkoročný postupný proces, ktorý sa bude realizovať v súčinnosti s ministerstvom financií (MF). V ďalšom slede sa zruší súčasný model financovania STV a SRo, ktorým zaniknú koncesionárske poplatky. Posledným krokom bude presídlenie oboch inštitúcií do jednej budovy. Krajcer poznamenal, že ich momentálne sídla sú energeticky náročné a priestorovo nemoderné. Dodal, že na budúci rok sa otvorí diskusia aj o TASR. Ako prízvukoval, nie je zástancom zrušenia agentúry, avšak vidí priestor na jej efektívnejšie fungovanie. V akej budove nakoniec verejnoprávne médiá skončia, je podľa Krajcera otázkou auditu, realitnej, ekonomickej a technologickej štúdie.
Budúci rok sa vytvorí tiež priestor na debatu ohľadom verejnoprávnosti, obsahu vysielania vo verejnom záujme, ale aj o modeli financovania.
Šéf rezortu financií Ivan Mikloš vyslovil za seba, ako aj celú SDKÚ-DS silnú podporu zákonu o Rozhlase a televízii Slovenska (RTS). Situáciu v STV označil z hľadiska zadlžovania, neefektívnosti a nehospodárnosti za absolútne neudržateľnú.
Krajcer získal k návrhu podporu vlády. Súhlasné stanovisko k nemu opätovne vyslovila aj utorková (2.11.) Koaličná rada.
K zákonu, ktorý vypracoval rezort kultúry a dnes ho schválil kabinet, prišlo 576 pripomienok, z nich bolo 422 od povinných subjektov. Veľká väčšina z nich sa do neho zapracovala a zásadné pripomienky sa postupne odstránili. Krajcer pripomenul, že legislatívny predpis sa dostane na rokovanie parlamentu koncom novembra, čím poslanci získajú niekoľko týždňov na ďalšie pripomienkovanie. "Začína sa proces budovania efektívneho modelu fungovania verejnoprávnych médií, ktoré nebudú vytvárať dlhy. Táto reforma je v prospech občanov a aj médií verejnej služby," zdôraznil.
Na otázku, ako sa bude riešiť dlh STV, Krajcer reagoval, že je úlohou manažmentu RTS, aby ho identifikoval a rokoval s veriteľmi. Až potom, ako bude jasná jeho výška, nastúpi komunikácia s ministerstvom financií. "Je to beh na dlhšiu trať," uzavrel Krajcer.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies