SOI zastavila predaj podozrivých drog

NETKY.SK • 16 Február 2011, 12:50 • 2 min
SOI zastavila predaj podozrivých drog

SOI zastavila predaj podozrivých drog

slovakia

left justify in out

img

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zakázala predaj nebezpečných látok v crazy shopoch, ktoré ponúkali v darčekových baleniach syntetické drogy. Urobila tak z vlastnej iniciatívy ešte pred nadobudnutím účinnosti novely zákona o drogách od 1. apríla.
SOI zistila, že takmer vo všetkých krajoch SR ponúkalo 12 prevádzkových jednotiek v suvenírových baleniach syntetické látky, ktoré svojimi účinkami vyvolávajú efekt ako po požití marihuany, extázy či kokaínu. Ako na dnešnej tlačovej besede uviedla ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová, SOI využila možnosti tzv. chemického zákona, ktoré ukladá výrobcovi, dovozcovi i predajcovi informovať zákazníkov o chemickom zložení výrobku a upozorniť ho na prípadné toxické účinky. Celkovo SOI zistila na trhu prítomnosť 27 pôvodných a osem nových preparátov, ktoré majú halucinogénne účinky, no ich chemické zloženie nie je deklarované. Preto SOI vydala zákaz predaja týchto výrobkov pod hrozbou vysokých pokút. Tento zákaz sa týka nielen obchodných prevádzok, ale aj internetového predaja týchto nebezpečných látok, ohrozujúcich zdravie i životy ľudí. Spolu so SOI začal konať aj Úrad verejného zdravotníctva a od 1. apríla bude môcť konať aj protidrogová jednotka polície.
Tieto tzv. suveníry v crazy shopoch sú určené na konzumáciu. Ich účinok na organizmus je porovnateľný s užívaním drog. Na Slovensku mefedron nebol na zozname zakázaných látok. Táto droga je však už zakázaná v 13 štátoch EÚ. Podľa odhadov v Európe spôsobila aj v kombinácii s inými látkami už okolo 40 úmrtí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies