Sobotka: ČR na summite EÚ podporí Tuska, lebo rozumie problémom strednej Európy

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 16:44 • 2 min
Sobotka: ČR na summite EÚ podporí Tuska, lebo rozumie problémom strednej Európy

BRUSEL - Česká republika sa počas dnešného stretnutia lídrov Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré predchádza summitu EÚ v Bruseli, aj na samotnom rokovaní lídrov EÚ, chystá potvrdiť Donalda Tuska vo funkcii predsedu Európskej rady, uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Šéf českej vlády pripomenul, že o opätovnej kandidatúre Tuska diskutovali lídri krajín V4 minulý týždeň vo Varšave a nedohodli sa na spoločnom stanovisku.

 

"Nepredpokladám, že by sme sa dohodli dnes. Je to zaujímavá situácia, lebo pred dva a pol rokom to bola práve V4, ktorá Donalda Tuska presadila do jeho funkcie. Keby nebolo vtedy silnej podpory Poľska, Českej republiky, Maďarska a Slovenska, tak sa predsedom Európskej rady pravdepodobne nestane," skonštatoval Sobotka.

 

Zdôraznil, že česká vláda vyhodnocovala dvaapolročné obdobie Tuskovho pôsobenia a nenašla argumenty, prečo by mal skončiť vo funkcii, skôr naopak.

"Je to človek, ktorý rozumie postojom Českej republiky a postojom strednej Európy, pretože pochádza z tohto regiónu," upozornil Sobotka, ktorý zároveň ocenil, že Tusk sa počas svojho prvého mandátu v Bruseli snažil ČR pomáhať, keď sa snažila presadzovať svoje záujmy a na čele Európskej rady vždy presadzoval kompromisné riešenia.

 

Sobotka zopakoval, že rešpektuje právo Poľska vyjadriť sa k voľbe predsedu Európskej rady, ale je pripravený podporiť Tuska rovnako tak na zasadnutí lídrov V4, ako aj na samotnom summite.

 

"Obávam sa, že ak by Tusk nebol zvolený, tak nebude zvolený ani ten druhý poľský kandidát a môže byť zvolený človek z inej časti Európy a nebude nám tak blízky ako Tusk, ktorý rozumie krajinám strednej Európy," povedal v závere Sobotka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies