Sneh komplikuje dopravu: V týchto okresoch vyhlásili druhý kalamitný stupeň, má napadnúť až pol metra nového snehu!

NETKY.SK • 14 Január 2017, 08:40 • 2 min
Sneh komplikuje dopravu: V týchto okresoch vyhlásili druhý kalamitný stupeň, má napadnúť až pol metra nového snehu!

KOŠICE – V Košickom kraji v noci zo včera na dnes opäť snežilo a cestári boli v plnom nasadení. Ako dnes ráno agentúru SITA informoval riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zoltán Bartoš, najťažšia situácia je na Zemplíne.

slovakia

left justify in out

"V Trebišove bol v noci vyhlásený druhý situačný stupeň. V okrese Košice-okolie bol ráno vyhlásený prvý stupeň. Situácia na cestách je adekvátna počasiu. Všetky mechanizmy máme vonku, zjazdnosť ciest je zabezpečená. Na cestách je troj- až päťcentimetrová utlačená vrstva snehu," uviedol pre TASR riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zoltán Bartoš.

 

Podľa primátora Trebišova Mareka Čižmára vzhľadom na poveternostnú situáciu a neustále sneženie dnes ráno zasadal krízový štáb mesta, ktorý vyhlásil mimoriadnu situáciu. "Hlavnou úlohou je spriechodniť všetky trasy, ktoré sú dôležité pre záchranné zložky a potom sa venovať aj ďalším úsekom. Zatiaľ sa nám podarilo zabezpečiť prejazdnosť hlavnej ulice a priľahlých ulíc. Teraz nasleduje postupné čistenie sídliskových častí, priechodov pre chodcov a autobusových zástavok," priblížil pre TASR Čižmár.

 

V uliciach mesta bolo od piatka (13.1.) šesť odhŕňačov technických služieb a do práce boli povolaní aj pracovníci aktivačného strediska, ktorí pomáhajú s čistením chodníkov a ciest.


Bartoš informoval, že v noci nasadili na zimnú údržbu ciest všetku dostupnú techniku a ľudí. V okresoch, kde je vyhlásená kalamitná situácia, povolali na pomoc aj mechanizmy a ľudí zo subjektov, s ktorými majú uzavreté zmluvy.
„Žiadame vodičov, aby venovali zvýšenú pozornosť riadeniu, keďže na niektorých cestách je ujazdená vrstva snehu a boli ohľaduplní aj voči cestárom, ktorí zabezpečujú zjazdnosť,“ obrátil sa na verejnosť Bartoš. Uviedol, že cestári pluhujú postupne všetky cesty a tam, kde prestalo snežiť, robia aj posyp.

 

img

 

Prvý kalamitný stupeň je vyhlásený aj v Michalovciach. Práve tam bola podľa Bartoša v noci najkritickejšia situácia. "V celom okrese sa tvorili snehové jazyky. V rámci našich možností, ktoré máme, sme zabezpečovali zjazdnosť ciest," vysvetlil.

 

Zároveň apeluje na vodičov, aby nejazdili rýchlo. "Nie je situácia, že sú čierne cesty, to sa zabezpečiť nedá. My zmierňujeme následky. Prepluhujeme, ohrnieme, a keď sú teploty okolo nuly, tak solíme, aby sa sneh roztopil," skonštatoval Bartoš.

 

 

Snehové jazyky dnes môžu potrápiť vodičov na západe a severe Slovenska

 

Na cestách západného a severného Slovenska sa počas dnešného dňa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

 

Meteorológovia upozorňujú aj na intenzívne sneženie. To dnes zasiahne najmä východné Slovensko. Na krajnom východe a v Košiciach podľa SHMÚ môže padnúť 35 až 50 centimetrov nového snehu. V ďalších okresoch východného Slovenska to môže byť 20 až 40 centimetrov snehu. Intenzívne sneženie zasiahne počas dnešného dňa aj Bratislavu. Tu očakávajú meteorológovia tri až šesť centimetrov nového snehu.

 

V okresoch Brezno, Revúca, Rimavská Sobota, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa zas počas dnešnej noci môžu teploty vzduchu klesnúť na -15 až -16 stupňov Celzia.

 

 

Hasiči na východnom Slovensku v noci vyťahovali zapadnuté autá

 

V súvislosti s výdatným snežením hasiči z Košického a Prešovského kraja počas uplynulej noci zasahovali na viacerých miestach. Išlo prevažne o vyťahovanie zapadnutých áut.

 

"V noci sme riešili vyťahovanie zapadnutých áut, prípadne odstraňovanie stromov alebo konárov na ceste. Celkovo bolo osem výjazdov k zapadnutým autám. Od rána sme mali tri výjazdy," uviedol pre TASR operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach s tým, že situácia je nateraz pokojná.

 

Podobne to bolo i v Prešovskom kraji. "V noci boli nejaké výjazdy, ale nešlo o nič mimoriadne. Sem tam bolo potrebné odstrániť spadnutý strom na ceste. Mali sme výjazdy k ôsmim požiarom a siedmim zapadnutým vozidlám," priblížil operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

 

Predpoveď počasia na dnes (zdroj SHMÚ):

Spočiatku oblačno až zamračené, postupne miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Ráno a dopoludnia vo východnej polovici, popoludní na západe, na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky. 
Najvyššia denná teplota -2 až +3 st. Na severozápade aj chladnejšie.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 st.
Západný až severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Vietor bude postupne slabnúť.


Predpokladané množstvo zrážok:
0 až 5 mm, na východe miestami okolo 10/ do 8 cm, na východe miestami okolo 15 cm

 

Nedeľa

Premenlivá, na severe zväčšená oblačnosť. V noci miestami, cez deň ojedinele sneženie alebo snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -4 až -10, na strednom a východnom Slovensku
pri zmenšenej oblačnosti -11 až -17 st.
Najvyššia denná teplota -6 až -1, na juhuozápade okolo 1 st.
Slabý, na juhozápade spočiatku severozápadný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).

 

Pondelok

Polooblačno až oblačno. Ojedinele snehové prehánky. CHLADNO.
Najnižšia nočná teplota -13 až -20 st, na krajnom juhozápade a na krajnom východe miestami -7 až -13 st.
Najvyššia denná teplota -7 až -1 st 
Slabý vietor.

 

Všetky sledované úseky diaľnic (D) a rýchlostných ciest (R) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Výnimkou sú úseky diaľnice D1 Ivachnová - Liptovský Mikuláš - Važec (258 - 303 km), Levoča - Tunel Šibeník - Beharovce - Tunel Branisko - Chminianska Nová Ves - Prešov západ (376 - 400 km) , Prešov-juh - Lemešany-Budímír (588 - 608 km) a úseky rýchlostnej cesty R2 Figa západ - Tornaľa juh - Gemer, Košice Šaca - Pereš - Most VSS, R3 Trstená - Tvrdošín, R4 št. hr. Milhosť- Kechnec - Košice juh, Svidník juh - Svidník-sever a na úsekoch privádzača rýchlostnej cesty PR3 Budimír - Košice Dargovských hrdinov - Prešovská/Sečovská - Most VSS, kde na vozovke sa nachádza kašovitý sneh do jedného až troch centimetrov. Ako ďalej na webstránke https://www.zjazdnost.sk/ upozorňuje Slovenská správa ciest, v okresoch Trebišov, Humenné, Medzilaborce, Michalovce, Sobrance, Rožňava, Snina je vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie. Druhý situačný stupeň platí pre sneženie a vietor v okrese Trebišov. Na cestách v okresoch Svidník, Michalovce, Sobrance, Myjava, Tatranská Štrba, Prešov, Sabinov, Tvrdošín, Námestovo a Stará Ľubovňa sa tvoria snehové jazyky a záveje. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých cestách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice. Vplyvom počasia môže na celom Slovensku sneh naviaty na cesty namŕzať, alebo sa vplyvom silného vetra môžu na cestách tvoriť snehové jazyky.


Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek na západe územia je zväčša mokrý, inde prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 cm, miestami až do 5 cm, na cestách nižších kategórií najmä na Liptove, Orave, v okolí Kremnice a v okrese Trebišov miestami do 10 cm. Čerstvý sneh nad 15 cm sa nachádza na cestách III. triedy v okresoch Michalovce, Sobrance a Veľké Kapušany. 


Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hr. 1- 3 cm, na HP Zbojská, Veľké Pole Vrchslatina, Cukmantel, Ďurďošík, Klenov a Podspády do 4-5 cm, na HP Huty do 10 cm. Na HP Herlianske Sedlo je čerstvý sneh nad 15 cm.

 

Slovenská správa ciest zároveň vodičov upozorňuje, že od 6:00 je cesta III/3061 Štrba - Šuňava z dôvodu hustého sneženia a silného vetra uzatvorená. V oblastiach Budimír, Petrovany, Považská Teplá, Iliašovce, Sverepec, Batizovce, Švábovská Stráň, Hričovské Podhradie, Svinia, Poprad-letisko, Moldava nad Bodvou, Veľké Kapušany, Medzilaborce, Michalovce, Humenné, Sobrance a Stakčín obmedzuje silné sneženie dohľadnosť na 200 až 100 m. V obci Kláštor pod Znievom platí od 8. januára III. stupeň povodňovej aktivity na ceste III/1796. Dôvodom je, že obci sa následkom mrazov vylieva potok na cestu. 


Horský priechod Donovaly je prejazdný pre všetku dopravu od 21:30. Horský priechod Šútovce je uzavretý pre vozidlá nad 10 m. Na horskom priechode Zbojská pre vozidlá nad 3,5 tony a na horskom priechode Dobšiná pre vozidlá nad 10 m sú nutné snehové reťaze. Snehové reťaze treba použiť na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá pre všetku dopravu.
Snehové reťaze musia použiť aj autá nad 3,5 t na horskom priechode Zbojská na ceste I/72, na cestách II/531 v okresoch Rimavská Sobota a Revúca, II/519 Nitrianske Pravno - Vyšehradné, I/9 Prievidza a Banská - Nová Lehota. Snehové reťaze sú ďalej nutné i pre vozidlá dlhšie ako 10 m na ceste I/21 Matovce - Vyšný Komárnik a I/15 Holčíkovce - Stročín v okrese Svidník. Na ceste 1/72 na horskom priechode Čertovica je silný vietor a tvoria sa snehové jazyky. Cesta II/576 - Herlianske sedlo je v zime neudržiavaná. Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. Na horskom priechode Kremnické Bane platí úplná uzávierka cesty I/65 v km 91,700 - 96,200 do 20. októbra 2017 z dôvodu rekonštrukcie cesty I/65 pre zosuv a podmytie cesty.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies