Slovensko nevydá čečenského azylanta do Ruska, kde je podozrivý z terorizmu

NETKY.SK • 3 November 2016, 13:29 • 2 min
Slovensko nevydá čečenského azylanta do Ruska, kde je podozrivý z terorizmu

KOŠICE – Najvyšší súd SR v stredu (2. 11.) rozhodol o neprípustnosti vydania pôvodom Čečenca Hamzata Shiksaitova do Ruskej federácie, kde je podozrivý z terorizmu. Muža, ktorému Švédsko udelilo politický azyl, zadržala slovenská polícia v januári 2015 na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom na základe medzinárodného zatykača. Odvtedy bol v Košiciach vo väzbe a Rusko žiadalo o jeho vydanie.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie NS SR padlo na neverejnom zasadnutí, čo TASR dnes potvrdil hovorca súdu Boris Urbančík. "Hamzat Shiksaitov bol dňa 2. novembra 2016 prepustený z vydávacej väzby," uviedol ďalej. NS SR vo veci rozhodoval po sťažnosti Čečenca so švédskym pasom voči verdiktu košického krajského súdu, ktorý 8. septembra naopak rozhodol o prípustnosti jeho vydania do Ruska.

 

Shiksaitov bol po stredajšom prepustení z väzby zaistený, pričom na základe rozhodnutia oddelenia cudzineckej polície v Košiciach začalo konanie o jeho administratívnom vyhostení. TASR to potvrdila jeho advokátka Iveta Rajtáková. Nad postupom polície pritom vyjadrila počudovanie. "Ja žiadne dôvody na to, aby pán Shiksaitov bol vyhostený z územia Slovenska, kam prišiel legálne s platným pasom iného členského štátu v rámci Schengenského priestoru jednoducho nevidím," povedala.

 

Rozhodnutie NS SR v otázke prípustnosti vydania do Ruska advokátka očakávala, pričom čaká na jeho písomné zdôvodnenie. Podľa nej však mal takýto verdikt padnúť už pri rozhodovaní o vzatí Shiksaitova do vydávacej väzby. "Vo februári 2015 rozhodoval krajský súd a potom aj Najvyšší súd o vydávacej väzbe, a už v tom čase bolo preukázané nad akúkoľvek pochybnosť, že pán Shiksaitov má azyl, ktorý mu bol udelený vo Švédsku z dôvodu politického prenasledovania. A keďže poskytnutie azylu je prekážkou prípustnosti vydania, už v tom čase sme poukazovali na to, že nie je ani možné, aby bol vzatý do vydávacej väzby," konštatovala Rajtáková.

 

Samotný Shiksaitov odmieta obvinenia ruských orgánov, že by sa podieľal na teroristickom čine z augusta 2004 v čečenskom Groznom s cieľom zmariť voľby čečenského prezidenta. Tvrdí, že žiadosť Moskvy o jeho vydanie je politicky motivovaná. Vo Švédsku mu udelili azyl z dôvodu politického prenasledovania v decembri 2011, status utečencov dostali aj jeho matka, tri sestry a dvaja bratia. K dôvodom patrilo vysoké postavenie Hamzatovho brata Aslana v bývalej vláde separatistickej Čečenskej republiky za prezidenta Aslana Maschadova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies