Slovenskí sudcovia budú spisy študovať cez laptopy a tablety

NETKY.SK • 11 September 2015, 10:04 • 2 min
Slovenskí sudcovia budú spisy študovať cez laptopy a tablety

BRATISLAVA – Výbavou každého sudcu prvostupňových a druhostupňových súdov na Slovensku sa stane prenosný počítač a tablet.

slovakia

left justify in out

Potrebné súdne spisy budú mať v elektronickej podobe k dispozícii aj mimo svojej kancelárie.

 

Je to cieľ projektu Informačný systém bezpečného mobilného prístupu (IS BMP) v rezorte justície celkovo za 8,45 milióna eur. Súčasťou dodávky bude okrem hardvéru i potrebná aplikácia. Ministerstvo spravodlivosti objednalo celkove 1300 laptopov a 1300 tabletov. Okresné a krajské súdy dostanú i ďalších 2500 stolových počítačov.

 

Zmluvu na dodávku systému uzavrel rezort v auguste so spoločnosťou Ditec. Hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová vysvetlila, že aplikácia je určená prioritne sudcom okresných a krajských súdov.

 

„Jednou z jej hlavných funkcionalít je možnosť sťahovania a synchronizácie aktuálnych verzií spisov a dokumentov zo systému, ktorý sudcovia aktuálne používajú, do tabletu alebo laptopu,“ vysvetlila.

 

Sudcovia budú mať cez IS BMP prístup len k materiálom, ku ktorým majú právoplatný prístup. Súdne spisy budú mať k dispozícii aj mimo kancelárie a výhodou podľa Donevovej bude, že s nimi budú môcť pracovať i v takzvanom offline režime. „Aplikácia okrem iného ponúka aj možnosť vkladania komentárov a poznámok k jednotlivým stránkam používaných dokumentov,“ doplnila.

 

Projekt IS BMP je hradený zo štrukturálnych fondov Európskej únie v rámci operačného programu OPIS. Podľa uzavretej zmluvy by mal Ditec dodať techniku na súdy do novembra, aplikáciu však budú môcť sudcovia využívať až po dokončení projektu elektronizácie súdneho spisu, na ktorom sa stále pracuje.

 

Systém ministerstvo buduje v rámci elektronizácie súdnictva. Pojednávacie miestnosti už boli vybavené technikou na nahrávanie súdnych pojednávaní, pripravuje sa zavedenie elektronického súdneho spisu, elektronického archívu i elektronického denníka znalca, tlmočníka a prekladateľa.

 

Pracuje sa na elektronickej zbierke zákonov, portáli právnych informácií, elektronickom Registri úpadcov a od nového roka ministerstvo spustí Elektronický systém monitorovania osôb, súčasťou ktorého sú aj elektronické náramky pre odsúdených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies