Situácia v oblasti migrácie sa oproti roku 2015 výrazne zlepšila

NETKY.SK • 10 Január 2017, 09:45 • 2 min
Situácia v oblasti migrácie sa oproti roku 2015 výrazne zlepšila

BRATISLAVA – Situácia v oblasti migrácie sa oproti roku 2015 zlepšila, treba si však uvedomiť, že migrácia sa úplne odstrániť nedá a treba s ňou rátať aj do budúcnosti. Počet migrantov, ktorí idú do Európy je výrazne nižší, podstatne sa zlepšila situácia v Grécku.

slovakia

left justify in out

„Keď v októbri 2015 do EÚ prúdilo niekedy až 10-tisíc migrantov denne, teraz sa to v Grécku znížilo na menej ako sto denne. V súčasnosti viac migrantov prichádza cez Taliansko stredomorskou cestou,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

 

„Migrácia sa úplne odstrániť nedá, bola tu aj minulosti a určite s ňou musíme rátať do budúcnosti, ale je potrebné, aby sme ju lepšie zvládali. V porovnaní s rokom 2015 je situácia omnoho lepšia aj preto, že máme lepšiu ochranu hraníc, lepšiu identifikáciu utečencov pri príchode do EÚ a aj viaceré opatrenia lepšie fungujú,“ povedal Chrenek na margo migrácie. Opatrenia, ktoré sa od vypuknutia migračnej krízy vykonali, zhrnul do troch kategórií – opatrenia mimo EÚ, opatrenia na ochranu vonkajších hraníc a opatrenia v rámci EÚ.
 

„Mimo EÚ je dôležité, aby sme predchádzali a znižovali migráciu tým, že poskytneme väčšiu podporu krajinám, z ktorých migranti prichádzajú, či tranzitným krajinám, a pomôžeme riešiť vojenské konflikty. Tiež musíme utečencom pomáhať v krajinách, kde ich je najviac – v Turecku, Jordánsku, Libanone, a poskytovať humanitárnu a rozvojovú pomoc,“ vysvetlil Chrenek s tým, že na rozvojovú pomoc dáva Únia najviac, v roku 2015 to bolo 68 miliárd eur. Okrem toho EÚ zriadila fond pre Sýriu a pre Afriku. „Teraz sa snažíme o širšiu dohodu (kompakt) s africkými krajinami – Nigerom, Nigériou, Etiópiou, Senegalom a Mali,“ pokračoval šéf Zastúpenia EK na Slovensku s tým, že takisto aj lepšie funguje spolupráca s organizáciami v rámci systému OSN. Podľa Chreneka netreba zabúdať ani na boj proti pašerákom. Najvýznamnejšia však bola dohoda s Tureckom, ktorá pomohla výrazne znížiť migráciu z Turecka do Grécka.
 

„Čo sa týka ochrany vonkajších hraníc, veľký pokrok nastal pri zriadení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Lepšie funguje identifikácia v hotspotoch v Grécku a Taliansku a tiež sa sprísnil dohľad pri vstupe do EÚ,“ konštatoval Chrenek s tým, že Komisia predstavila aj ďalšie opatrenia na lepšiu registráciu, porovnanie s databázami európskych krajín alebo návrh na zriadenie turistického informačného a autorizačného systému ETIAS, ktorý pomôže pri registrácii ľudí, ktorí prichádzajú do EÚ bez víz, aby bola väčšia kontrola nad tým, kto prichádza a či hrozí nejaké nebezpečenstvo.

 

Pokiaľ ide o opatrenia vnútri EÚ, podľa Chreneka potrebujeme lepšiu integráciu utečencov, ale aj väčšiu spoluprácu krajín. Preto Komisia navrhuje reformu azylového systému a úlohu hrá aj systém relokácie a presídľovania. „Začína už lepšie fungovať. Bolo premiestnených viac ako 9 700 ľudí z Talianska a Grécka. Tiež bolo presídlených z Turecka alebo Jordánska zhruba 14-tisíc ľudí,“ informoval Chrenek. Tento systém podľa neho pomôže tomu, aby ľudia nemuseli riskovať svoje životy a platiť pašerákom, ale aby si európske štáty priamo z krízových zón brali ľudí, ktorí potrebujú ochranu a našu pomoc.

 

Chrenek podotkol, že Európa potrebuje dobre fungujúci systém a zapojenie všetkých krajín. V tomto smere privítal úsilie minuloročného slovenského predsedníctva v Rade EÚ stierať rozdiely medzi krajinami a dodal, že migráciu môžeme zvládnuť, len ak budeme spolupracovať. Zároveň pripomenul, že Európa potrebuje kvalifikovaných ľudí v oblastiach, kde si už nestačí vychovávať expertov. Ide napríklad o oblasť informačných technológií, kde potrebujeme nové pracovné sily, aby sme v tejto oblasti nezaostávali, ale napredovali. „Je to povedzme aj v oblasti výskumu, ale niekedy v oblasti sociálnej starostlivosti. Ukazuje sa to aj na Slovensku, už teraz máme nedostatok záujemcov o niektoré pracovné oblasti. Bolo by pre Slovensko prínosné otvoriť sa aj v tejto oblasti,“ myslí si Chrenek.

 

Chrenek tiež upozornil aj na demografické trendy v Európe. Tie podľa neho nie sú priaznivé. „Každá krajina je iná, preto je oblasť migrácie oblasť, v ktorej práve členské krajiny majú hlavné slovo pri stanovovaní pravidiel, avšak zároveň potrebujeme aj účinnú celoeurópsku koordináciu,“ dodal šéf Zastúpenia EK na Slovensku Chrenek.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies