Situácia na Ukrajine: Delostrelectvo údajne zaútočilo na Luhansk

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 14:55 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Delostrelectvo údajne zaútočilo na Luhansk

SNIŽNE - Východoukrajinské mesto Snižne bolo v utorok dejiskom náletu na obytnú budovu, pri ktorom podľa oblastných predstaviteľov zahynulo minimálne 11 civilistov.

slovakia

left justify in out

19:16 - Delostrelectvo údajne zaútočilo na Luhansk

Ukrajinská armáda spustila dnes delostrelecký útok na Luhansk, hlavné mesto samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.
      

Svedkovia podľa agentúry uviedli, že granáty zasiahli domy vo štvrtiach Kamennobrodskij a Artemovskij a oblasť, kde sa nachádza autobusová stanica. V meste bolo počuť sirény sanitiek, informácie o prípadných obetiach či zranených neboli zatiaľ známe.
      

V priebehu dňa podľa ITAR-TASS sabotážna skupina ukrajinskej armády spustila mínometnú paľbu na časť mesta, kde sa údajne nachádzal prápor Zaria (Úsvit) patriaci k domobrane LĽR. Granáty zasiahli trolejbusovú vozovňu.

 

18:45 - Reportérov bez hraníc znepokojuje násilie voči novinárom na Ukrajine

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyjadrila dnes znepokojenie z násilia páchaného voči novinárom na východe Ukrajiny. Vyzvala obe strany konfliktu, aby zaistili bezpečnosť pracovníkov médií.
      

"Je neúnosné, aby sa novinári stávali terčom hrozieb a násilia," konštatoval Christian Mir, šéf pobočky organizácie v Berlíne.
      

Reportéri bez hraníc v správe uvádzajú, že počas prvých šiestich mesiacov konfliktu zahynulo šesť zástupcov médií z Ruska, Ukrajiny a Talianska. Takmer 250 novinárov bolo terčom útoku alebo utrpelo zranenia, 55 bolo unesených alebo sa stali rukojemníkmi.

 

16:51 - Členka PZ RE žiada dôkladné vyšetrovanie krviprelievania v Odese aj Kyjeve

Medzinárodné spoločenstvo a miestne úrady musia poskytnúť úplnú pomoc pri vyšetrovaní tragických udalostí z 2. mája v ukrajinskej Odese, kde protikyjevskí demonštranti uviazli v horiacej budove domu odborov a o život prišlo najmenej 48 ľudí. Povedala to dnes členka Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Marietta de Pourbaixová-Lundinová zo Švédska.
      

Spoluspravodajkyňa PZ RE pre Ukrajinu, ktorá navštívila Kyjev aj Odesu, povedala, že miestni ľudia majú mnoho otázok. Je preto potrebné jasne odpovedať, aby nepanovala nedôvera a napätie. Zdôraznila, že vyšetriť sa musí aj smrť vyše 100 ľudí na kyjevskom Majdane, k čomu došlo počas protivládnych protestov začiatkom roka.

 

15:14 - V Donecku zaviedli stanné právo a zákaz vychádzania

Vo východukrajinskom meste Doneck zaviedla domobrana stanné právo a zákaz vychádzania. Informovalo o tom dnes tlačové oddelenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky.
      

"S cieľom vyhnúť sa incidentom a chrániť životy a zdravie civilistov zaviedlo vedenie domobrany v Donecku ako opatrenie na presadzovanie práva stanné právo a zákaz vychádzania," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal veliteľ doneckej domobrany Igor Strelkov.
      

V dokumente sa podľa agentúry ITAR-TASS píše, že stanné právo platí v niekoľkých štvrtiach Donecka a obmedzenia "budú formulované v priebehu práce". Zákaz vychádzania bude platiť od 23.00 h do 6.00 h miestneho času.

 

14:02 - Parlament ľudových republík vytýčil štátne hranice

Spoločný parlament samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky stanovil vonkajšie štátne hranice svojich "suverénnych štátov". Spravil tak ako "najvyššia legislatívny autorita Zväzu Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a vyjadrenie vôle ľudí Donbasu". Spoločné vonkajšie hranice vyhlásil na základne základných noriem a zvykov medzinárodného práva, uvádza dokument Doneckej ľudovej republiky na Twitteri, ktorý cituje agentúra Interfax. "Všetky kontrolné stanovištia operujúce na štátnych hraniciach zväzu ľudových republík bez ohľadu na ich typ budú podriadené správe republík," píše sa ďalej. Dokument podpísal predseda spoločného parlamentu Oleg Carev.

 

13:47 - Rusko nesplnilo záväzky v súvislosti s upokojením situácie na Ukrajine

Nemecká vláda kritizovala dnes Rusko za to, že zlyhalo pri plnení svojich záväzkov dohodnutých tento mesiac v súvislosti so zamedzovaním rastu násilia na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Vláda v Berlíne zároveň uviedla, že Európska únia zostáva pripravená na zavedenie ďalších sankcií voči Rusku v prípade, že to bude nevyhnutné.
      

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert uviedol, že Merkelová v utorok telefonicky hovorila s americkým prezidentom Barackom Obamom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. 

 

13:29 - Európska únia chystá pozastavenie úverov pre Rusko z EIB a EBRD

Lídri EÚ pracujú na tom, aby pozastavili úvery na nové projekty pre Rusko z Európskej investičnej banky (EIB) a z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD). Tiež pripravujú rozšírenie ostatných sankcií. Postup EÚ je odpoveďou na kroky Moskvy v súvislosti s Ukrajinou. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Predstavitelia EÚ sa stretnú v stredu neskôr v Bruseli a požiadajú EIB a EBRD, aby prerušili financovanie nových projektov ruského verejného sektora. EÚ taktiež rozšíri rámec zmrazených aktív firiem a iných organizácií, na ktoré sú sankcie zamerané. Informácie o týchto krokoch sa objavili už začiatkom júla.

 

12:50 - Prezident vyzval EÚ, aby prijala tvrdšie kroky proti Rusku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Európsku úniu, aby prijala tvrdšie sankcie proti Rusku z dôvodu separatistického konfliktu vo východných regiónoch. Vyjadril sa tak pred stredajším summitom lídrov EÚ v Bruseli. Porošenkova webová stránka uvádza, že prezident hovoril so stálym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom po tom, čo sa boje na východe Ukrajiny vystupňovali. Kyjev podozrieva Rusov z toho, že majú prsty v nedávnom útoku na obytnú zónu ako aj zostrelení ukrajinského dopravného lietadla. Porošenko informoval Van Rompuya tiež o nových dôkazoch prekračovania spoločných hraníc povstaleckými bojovníkmi aj s ťažkým vybavením. Na EÚ preto apeloval, aby "vyjadrila jasnú podporu Ukrajine".

 

12:42 - Vyjednávači obvinili separatistov z marenia snáh o obnovenie rokovaní

Členovia trojstrannej kontaktnej skupiny obvinili dnes proruských separatistov z podkopávania snáh o obnovenie rozhovorov, ktorých cieľom je urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. 
     

Vyjednávači v tejto súvislosti poukázali na to, že sa v utorok nepodarilo uskutočniť plánovanú videokonferenciu kontaktnej skupiny s predstaviteľmi východoukrajinských povstalcov. Rozhovor sa nekonal napriek tomu, že bol vopred dohodnutý na najvyššej medzinárodnej úrovni.
      

"Podľa názoru kontaktnej skupiny to poukazuje na nedostatok ochoty na strane separatistov angažovať sa v skutočných rozhovoroch na tému obojstranne dohodnutého prímeria," uvádza sa v spoločnom vyhlásení kontaktnej skupiny, zloženej z predstaviteľov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

 

06:57 - USA pripravujú jedostranné uvalenie sankcií na Rusko

Predstavitelia Spojených štáty a Európskej únie v utorok oznámili, že vláda amerického prezidenta Baracka Obamu uvažuje o jednostrannom uvalení sankcií na Rusko z dôvodu jeho výhražných krokov na Ukrajine.
      

Podľa agentúry AP ide o zmenu v stratégii, ktorá odráža frustráciou Obamovej vlády z neochoty európskych štátov prijať tvrdšie kroky voči Moskve.
      

Až doteraz trvali USA na údere proti Rusku prostredníctvom sankcií v súčinnosti s európskymi krajinami s cieľom maximalizovať ich dopad a predstaviť jednotný západný front. 
      

Ale po týždňoch nečinnosti predstavitelia vyhlásili, že Spojené štáty sú pripravené pohnúť sa ďalej sami v prípade, ak zástupcovia EÚ nebudú schopní prijať v stredu na zasadnutí v Bruseli silné sankcie. Predstavitelia USA trvajú na tom, že neprijmú žiadne konečné rozhodnutie, kým neskončí európske zasadnutie. Trvali na zachovaní anonymity, pretože nie sú oprávnení hovoriť verejne, napísala AP.

 

06:45 - Od začiatku protiteroristickej operácie padlo 258 vojakov

Od začiatku protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny zahynulo 258 vojakov a 922 utrpelo zranenia. Bilanciu dnes zverejnil hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko.
      

"V zajatí je momentálne 45 našich vojakov vrátane dvoch pilotov (armádneho dopravného) lietadla An-26, ktoré bolo zostrelené (v pondelok v Luhanskej oblasti)," citovala Lysenka agentúra Interfax-Ukrajina.
      

Agentúra ITAR-TASS doplnila, že Kyjev nasadil do operácií, ktoré trvajú od polovice apríla, obrnené vozidlá, ťažké delostrelectvo a útočné letectvo. Podľa ukrajinského ministerstva zdravotníctva prišlo o život už 478 civilistov a 1392 utrpelo zranenia, píše ITAR-TASS. Mnoho domov bolo zničených a desaťtisíce ľudí z juhovýchodných regiónov, v ktorých zúri vojna, utiekli. Samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku doteraz uznalo len Južné Osetsko.

 

06:55 - V bytovke zdemolovanej pri nálete zahynulo 11 civilistov

Východoukrajinské mesto Snižne bolo v utorok dejiskom náletu na obytnú budovu, pri ktorom podľa oblastných predstaviteľov zahynulo minimálne 11 civilistov. Zvyšky štvorpodlažnej bytovky nesú známky zásahov na viacerých miestach, ktoré spôsobili jej zrútenie a zasypanie ľudí. Záchranárom sa podarilo vytiahnuť z trosiek živé len jedno malé dieťa so zlomenými nohami, zatiaľ čo spravodajca tlačovej agentúry AP na mieste narátal šesť veľkých kráterov po strelách.

 

Obyvatelia mesta v nepokojnej Doneckej oblasti útok pripisujú vládnym silám, ministerstvo obrany v Kyjeve však tvrdí, že v tom čase nebolo vo vzduchu žiadne z jeho lietadiel. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny, ktorá je poradným orgánom prezidenta, udalosť označil za "cynickú a krvavú provokáciu" s cieľom zdiskreditovať armádu. Predstavitelia neuviedli, kto by mohol byť za útok zodpovedný, východoukrajinskí povstalci, proti ktorým armáda už niekoľko mesiacov bojuje, však podľa dostupných informácií lietadlami nedisponujú. Separatistická Luhanská ľudová republika medzitým vyhlásila, že v meste Luhansk ešte v pondelok večer zahynulo ďalších 12 civilistov pri náletoch a ostreľovaní raketami. Informáciu zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť, predpokladá sa však, že od začiatku bojov na východe Ukrajiny prišli o život už stovky civilistov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies