Šéf americkej divízie VW Horn vedel o emisnom probléme už na jar 2014

NETKY.SK • 8 Október 2015, 09:04 • 2 min
Šéf americkej divízie VW Horn vedel o emisnom probléme už na jar 2014

WASHINGOTON - Šéf americkej divízie Volkswagenu Michael Horn priznal, že už na začiatku minulého roka sa dozvedel "o nesúlade v oblasti dodržiavania emisných noriem". Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

V stredu 7. októbra, deň pred dnešným vypočúvaním v Kongrese, Horn uviedol, že o probléme s neplnením emisných noriem ho informovali na jar 2014. Ako však dodal, ubezpečili ho, že inžinieri automobilky budú s úradmi spolupracovať na vyriešení problému. Podrobnosti by mal Horn zverejniť dnes pred členmi Výboru Snemovne reprezentantov pre energetiku a obchod.

Horn uviedol, že fakty sú "mimoriadne znepokojujúce" a "nikdy by nepredpokladal, že niečo také je možné v skupine Volkswagen". Spoločnosť podľa neho prevzala za svoje kroky plnú zodpovednosť a so všetkými úradmi spolupracuje.

 

Škandál vypukol 18. septembra, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že nemecká firma nainštalovala do vyše 480.000 áut v Spojených štátoch softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Na celom svete priznala firma 11 miliónov áut s takýmto softvérom, z toho v Nemecku asi 2,8 milióna vozidiel.

 

Z jednotlivých značiek sa problematický softvér týka v najväčšej miere kmeňovej značky VW, kde spoločnosť potvrdila približne päť miliónov áut. Divízia Audi priznala 2,1 milióna áut a napríklad Škoda asi 1,2 milióna vozidiel.

 

V dôsledku škandálu odstúpil pred dvoma týždňami výkonný riaditeľ Martin Winterkorn, ktorého vo funkcii nahradil Matthias Müller, pôvodne šéf divízie Porsche. V stredu tento týždeň dozorná rada VW vymenovala svojho nového predsedu, ktorým sa stal niekdajší finančný riaditeľ spoločnosti Hans Dieter Pötsch. V súvislosti so škandálom Pötsch na tlačovej konferencii upozornil, že "potrvá určitý čas, než sa celý škandál podarí vyjasniť".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies