Rusko sa stále domnieva, že chemický útok z bol provokáciou sýrskych povstalcov

NETKY.SK • 17 September 2013, 14:05 • 2 min
Rusko sa stále domnieva, že chemický útok z bol provokáciou sýrskych povstalcov

MOSKVA - Rusko má naďalej podozrenie, že chemický útok z 21. augusta bol provokáciou sýrskych povstalcov, uviedol dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa jeho názoru v pondelok zverejnená správa inšpektorov OSN o chemickom útoku nedala odpoveď na všetky s ním súvisiace otázky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po rokovaniach s francúzskym rezortným kolegom Laurentom Fabiusom, ktoré sa konali dnes v Moskve, Lavrov pred novinármi opäť poukázal na to, že Rusko má na chemický útok iný pohľad ako Francúzsko a jeho západní spojenci, ktorí z jeho spáchania obviňujú sýrske vládne jednotky. "Máme vážne dôvody predpokladať, že to bola provokácia... V posledných dvoch rokoch sa oni všetci (povstalci) snažili vyprovokovať zahraničnú intervenciu," uviedol Lavrov a kriticky poznamenal, že "niektorí naši partneri (už) kategoricky vyhlásili, že chemické zbrane mohol použiť len (sýrsky) režim, ale pravdu treba ešte len nájsť". 

Ruský minister podľa RIA Novosti spresnil, že je potrebné preskúmať všetky podozrenia o nasadení chemických zbraní v bojoch v občianskej vojne v Sýrii, a to aj po 21. auguste, keď sa na damaskom predmestí odohral chemický útok, v ktorom zahynulo najmenej 1400 ľudí vrátane detí. Lavrov sa domnieva, že na základe nových zistení by inšpektori OSN mali vypracovať konečnú verziu správy o výsledkoch svojej misie a predložiť ju OSN. 

Samotný Fabius na stretnutí s novinármi vyhlásil, že niet pochybností o zodpovednosti vlády prezidenta Bašára Asada za útok z 21. augusta. "Keď vezmeme do úvahy množstvo plynu sarín, vektory a techniku použitú pri útoku, ako aj ďalšie aspekty, vyzerá to tak, že nie sú žiadne pochybnosti o tom, že za útokom je Asadov režim," uviedol Fabius. Podľa jeho slov francúzska rozviedka jednoznačne konštatovala, že útok spáchala sýrska vládna armáda. 

Lavrov uviedol, že Rusko a Francúzsko sa zhodujú v tom, že konečným cieľom všetkých snáh je nastolenie mieru v Sýrii, avšak pokiaľ ide o spôsoby, akými k nemu dospieť, Paríž a Moskva nenašli spoločnú reč. Ako konečný cieľ Lavrov špecifikoval zastavenie krviprelievania a obnovenie mieru na základe rešpektovania suverenity Sýrie a jej svetského charakteru. 

Francúzsko i Rusko, ako podčiarkol Lavrov, sa úplne zhodujú v nevyhnutnosti likvidácie chemického zbrojného arzenálu v Sýrii. Ruskí a americkí experti v Organizácii pre zákaz chemických zbraní v najbližších dňoch vypracujú dokument o mechanizme likvidácie sýrskych chemických zbraní, uviedol Lavrov. Rusko je podľa neho pripravené podieľať sa na opatreniach na zvýšenie bezpečnosti technikov, ktorí sa už na mieste zapoja do likvidácie sýrskych chemických zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies