Referendum: Hlasovacie miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 hodiny

NETKY.SK • 30 Január 2015, 14:21 • 2 min
Referendum: Hlasovacie miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 hodiny

BRATISLAVA - Slováci budú už v sobotu 7. februára rozhodovať o otázkach týkajúcich sa rodiny a homosexuálov. Svoj hlas môžu odovzdať v hlasovacích miestnostiach v čase od 7.00 h do 22.00 h.

slovakia

left justify in out

Na referendum bude dohliadať Ústredná komisia pre referendum a tiež obvodné a okrskové komisie. Právo hlasovať majú všetci oprávnení voliči, teda tí, ktorí majú v deň referenda aspoň 18 rokov. Nemusia mať trvalý pobyt na Slovensku. Ide o viac ako štyri milióny občanov SR. Aby bolo referendum platné, muselo by sa na ňom zúčastniť aspoň 50 percent oprávnených voličov.

 

Občania sa budú v referende vyjadrovať k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

 

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.

 

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies