Rast ekonomiky eurozóny sa na budúci rok takmer zastaví

NETKY.SK • 2 November 2011, 00:22 • 2 min
Rast ekonomiky eurozóny sa na budúci rok takmer zastaví

Rast ekonomiky eurozóny sa na budúci rok takmer zastaví - Svet Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) výrazne znížila prognózu rastu ekonomiky eurozóny. Na budúci rok očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajín používajúcich euro sa celk

slovakia

left justify in out

img

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) výrazne znížila prognózu rastu ekonomiky eurozóny. Na budúci rok očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajín používajúcich euro sa celkovo zvýši len o 0,3 % po 1,6 % tento rok. Ešte v máji OECD počítala na budúci rok s rastom v eurozóne na úrovni 2 %. Podľa aktuálnej predpovede by sa v roku 2013 mala konjunktúra v menovej únii opäť zrýchliť na 1,5 %.
Hlavnou príčinou pesimistických vyhliadok eurozóny je dlhová kríza regiónu. "Hlavnou príčinou terajšieho oslabenia je všeobecná strata dôvery v schopnosť politikov prijať primerané opatrenia," uvádza sa v predbežnej správe OECD o vývoji ekonomiky skupiny G20. Organizácia vydá kompletnú aktualizovanú prognózu pre svetovú ekonomiku 28. novembra.
V najbližšom období zostane rast ekonomiky rozvinutých krajín skupiny G20 utlmený, vrátane USA. Naopak, vysoký, avšak pod rastovým potenciálom zostane vo všeobecnosti v rozvíjajúcich sa ekonomikách. OECD očakáva spomalenie rastu s miernym poklesom predovšetkým v eurozóne. V prípade absencie rozhodných politických opatrení na riešenie terajších problémov ekonomická aktivita bude zrýchľovať len pomaly spoločne s poklesom averzie voči riziku a pozvoľným obnovovaním dôvery.
Podľa OECD sa v posledných mesiacoch výrazne zvýšila neistota ohrozujúca krátkodobý výhľad svetovej ekonomiky. V najbližších dvoch rokoch bude vývoj určovať predovšetkým dlhová kríza eurozóny a fiškálna politika USA. V prípade, že nepríde k žiadnym nečakaným udalostiam a že politici nenájdu komplexné riešenie aktuálnych problémov, ekonomika skupiny G20 tento rok v priemere vzrastie o 3,9 %, na budúci o 3,8 % a v roku 2013 o 4,6 %. Za týmito číslami sa však skrývajú výrazné rozdiely, upozorňuje OECD. Rozvinuté ekonomiky budú vo všeobecnosti rásť pomaly a nezamestnanosť v nich zostane vysoká na rozdiel od rozvíjajúcich sa krajín.
OECD výrazne znížila rastovú prognózu aj pre USA. Na budúci rok by sa HDP Spojených štátov mal zvýšiť o 1,8 % po 1,7 % v tomto roku. Ešte v máji OECD počítala na budúci rok s tempom rastu americkej ekonomiky na úrovni 3,1 %.
Vývoj ekonomiky by podľa OECD mohol byť pozitívnejší, ak by sa urýchlene prijali opatrenia dohodnuté na summite eurozóny 26. októbra, ktoré "idú správnym smerom a mohli by pomôcť obnoviť dôveru". Naopak, vývoj môže byť horší, než je základný scenár, ak sa lídrom EÚ nepodarí obnoviť dôveru a nedokážu riešiť dlhovú krízu, ktorá sa rozšíri do ďalších krajín eurozóny, alebo v prípade nadmerného sprísnenia fiškálnej politiky v USA.
Informovala o tom OECD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies