Rast cien by mal spomaliť pod tri percentá, tvrdia analytici

NETKY.SK • 16 Január 2013, 12:56 • 2 min
Rast cien by mal spomaliť pod tri percentá, tvrdia analytici

Rast cien by mal spomaliť pod tri percentá, tvrdia analytici - Slovensko Rizikom však dlhodobo zostáva vývoj cien poľnohospodárskych komodít či ropy na svetových trhoch a následne ich dosah aj na ceny potravín na pultoch v obchodoch. Rast cien by mal byť

slovakia

left justify in out

imgRizikom však dlhodobo zostáva vývoj cien poľnohospodárskych komodít či ropy na svetových trhoch a následne ich dosah aj na ceny potravín na pultoch v obchodoch.

Rast cien by mal byť v tomto roku pomalší ako v tom predchádzajúcom.

"Malo by dôjsť k spomaleniu inflácie pod 3-% úroveň," konštatuje pre TASR analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. 

Jeho kolegyňa Eva Sadovská z Poštovej banky odhaduje harmonizovaný index spotrebiteľských cien na hranici 2,7 %.

"Tlmičom rastu cien bude aj naďalej opatrný spotrebiteľ, a to pod vplyvom pomalšieho ekonomického rastu a pretrvávajúcej vysokej nezamestnanosti v krajine," vysvetľuje Sadovská. 

Peňaženky Slovákov by výrazne nemali zaťažiť ani ceny regulovaných cien energií, a tak by nižšie ceny elektriny mali byť schopné vykompenzovať rast cien ostatných energií či vody.

Rizikom však dlhodobo zostáva vývoj cien poľnohospodárskych komodít či ropy na svetových trhoch a následne ich dosah aj na ceny potravín na pultoch v obchodoch. Energetické a agrokomodity boli pritom podľa Vaňa hlavnými proinflačnými faktormi vlaňajška. Aj vďaka nim medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien dosiahla v decembri 2012 hodnotu 3,4 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies