Putin je pripravený na konštruktívne rokovania s Merkelovou a Hollandom

NETKY.SK • 5 Február 2015, 14:37 • 2 min
Putin je pripravený na konštruktívne rokovania s Merkelovou a Hollandom

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený na konštruktívne rokovania s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré sa uskutočnia v piatok a budú sa týkať situácie na Ukrajine. Uviedol to dnes v Moskve Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ušakov súčasne vyjadril nádej, že Merkelová a Hollande si všimli pozitíva posledného Putinovho mierového návrhu a zahrnuli ich do svojej iniciatívy, s ktorou dnes prichádzajú na rokovania do Kyjeva a v piatok do Moskvy.

 

Rusko je podľa Ušakova pripravené viesť dialóg v konštruktívnom duchu s cieľom dosiahnuť dohodu, ktorá by viedla k stabilizácii situácie medzi Kyjevom a Donbasom, obnoveniu ich priamych kontaktov, efektívnej práci kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy na východe Ukrajiny a k obnove ekonomických väzieb medzi Ukrajinou a jej juhovýchodnými regiónmi. 

 

Putinov poradca spresnil, že Hollande a Merkelová pricestujú do Moskvy v piatok podvečer. Dovtedy sa uskutočnia rusko-nemecko-francúzske konzultácie na úrovni expertov.

 

Podľa Ušakova príčinou stretnutia západných politikov s Putinom je zhoršenie situácie na Ukrajine, ale za stimul označil aj nedávne telefonáty Putina s Merkelovou, Hollandom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, v ktorých ruský prezident prezentoval svoje "početné iniciatívy". 

 

Ušakov uviedol, že realizácia návrhov, ktoré obsahoval nedávny Putinov list adresovaný Porošenkovi, by pomohla predísť krviprelievaniu posledných dní na Donbase. V liste z 15. januára Putin navrhol odsun ťažkého delostrelectva z frontovej línie, pripomenul Ušakov.

 

Putinov poradca sa vyjadril aj k dnešnému Hollandovmu vyhláseniu, že Francúzsko považuje pripojenie sa Ukrajiny k NATO za neželateľné. Ušakov označil Hollandov výrok za pragmatický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies