Prírodné antibiotikum bez rezistencie, talianski chemici pokročili vo vývoji spracovania propolisu

NETKY.SK • 11 September 2015, 15:33 • 2 min
Prírodné antibiotikum bez rezistencie, talianski chemici pokročili vo vývoji spracovania propolisu

BRATISLAVA - Unikátnu liečivú prírodnú látku propolis produkujú včely. Na púčikoch kríkov a stromov zbierajú lepkavú živicovú substanciu, ktorú následne miešajú s voskom, a pôsobením včelích enzýmov obsiahnutých v slinách vzniká propolis.

slovakia

left justify in out

Včely ho využívajú ako stavebný a ochranný materiál, ktorý  „očisťuje" ich prostredie, ničí patogénne mikroorganizmy a chráni tým aj včelstvá pred infekčnými chorobami.


Propolis má širokospektrálne účinky protivírusové, protibakteriálne, protiplesňové (antimykotické), protizápalové a antioxidačné. Tradične sa propolis používal pri bakteriálnych infekciách podobne ako antibiotiká, keďže má preukázaný protibakteriálny mechanizmus účinku.

 

Talianski pediatri ho označujú za prírodné antibiotikum, na ktoré nebola doposiaľ zaznamenaná rezistencia. Jeho využitie v pediatrii môže znížiť odolnosť (rezistenciu) patogénnych baktérií na klasické antibiotiká, ktorá dnes vzniká vďaka ich častokrát zbytočnému užívaniu, čo môže viesť k neúspechu liečby závažných mikrobiálnych infekcií. Preto na význame nadobúdajú tradíciou preverené prírodné látky s imunomodulačným, antibakteriálnym a antivírusovým pôsobením a s ochranným pôsobením na sliznice respiračného traktu.


Využitie propolisu najmä u detí brzdil jeho alergénny potenciál. Avšak nedávno talianska firma Specchiasol vyvinula jedinečný biotechnologický postup, ktorý eliminuje alergénnu frakciu propolisu, pričom sú zachované látky zaisťujúce jeho prospešné účinky.

 

Na tento krok nadväzuje zníženie obsahu voskov, mastných kyselín, triglyceridov a prímesi peľov. Všetky tieto kroky vedú k uvoľneniu aktívnych účinných látok z väzby na vosky a tým ich lepšiu vstrebateľnosť (dostupnosť) a využiteľnosť v organizme. Výsledný nealergénny propolis vo forme prášku je označený skratkou E.P.I.D. (Extrakt Propolisu Izolovaný Disperzný).

 

Veľkou výhodou konečného práškového propolisu je fakt, že je veľmi dobre rozpustný vo vode na rozdiel od surového propolisu. Pri novom spôsobe spracovania propolisu navyše absentuje alkohol, vďaka čomu môžu jeho liečivé účinky využívať aj malé deti.


Propolis E.P.I.D. sa dá vhodne kombinovať aj s inými prírodnými látkami, ktoré pôsobia lokálne na sliznice dýchacích ciest protizápalovo, hojivo a protibolestivo, napr. pri bolestiach hrdla, kašli a tak ešte umocňujú protiinfekčné pôsobenie propolisu.


Účinky propolisu preverovali v randomizovanej, dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii, v ktorej bol pre zosilnenie imunostimulačného pôsobenia propolis kombinovaný s extraktom z echinacey a s vitamínom C. Do štúdie bolo zaradených 430 detí vo veku 1-5 rokov. Výsledky ukázali, že 12-týždňové preventívne podávanie opísanej kombinácie významne znížilo výskyt respiračných infekcií v zimnej sezóne (o 50% oproti placebu), a pokiaľ sa vyskytli,  počet dní s chorobou sa znížil (o 59%). Propolisový prípravok skrátil aj výskyt zápalov stredného ucha (o 68%) a zníženie spotreby antibiotík (o 50%).
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies