Pri pobreží Líbye hliadkujú vojenské lode NATO

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 07:46 • 2 min
Pri pobreží Líbye hliadkujú vojenské lode NATO

Pri pobreží Líbye hliadkujú vojenské lode NATO

slovakia

left justify in out

img

Vojenské lode NATO začali hliadkovať pri pobreží Líbye v rámci presadzovania zbrojného embarga uvaleného na túto severeroafrickú krajinu Organizáciou Spojených národov. Informoval o tom dnes kanadský brigádny generál Pierre St. Amand, podľa ktorého sa námorná operácia Unified Protector už "teraz uskutočňuje".
      Podľa diplomatov sa už postupne črtá dohoda o tom, akú by mala mať Severoatlantická aliancia zodpovednosť za bezletovú zónu nad Líbyou. Doteraz prakticky viedli operáciu Spojené štáty, ale vyslovili sa za to, aby ich úloha nebola kľúčová.
      Francúzski predstavitelia dnes uviedli, že NATO bude mať pri vojenskej intervencii v Líbyi technickú úlohu koordinovania operácií, nebude však zohrávať politickú rolu.
      "NATO zasiahne ako plánovací a operačný riadiaci nástroj," povedal novinárom šéf francúzskej diplomacie Alain Juppé s tým, že aliancia nebude operáciu na presadenie bezletovej zóny riadiť politicky. Táto úloha podľa neho pripadne výboru ministrov zahraničných vecí krajín, ktoré sa na operácii zúčastnia, a Ligy arabských štátov (LAŠ).
      Francúzsko pôvodne odmietalo zapojenie NATO do operácií v Líbyi s argumentom, že by vyvolalo nepriateľské postoje v arabskom svete.
      Turecko medzitým súhlasilo s vyslaním piatich lodí a ponorky do spoločnej námornej operácie na presadenie zbrojného embarga uvaleného na Líbyu, informovala štátna tlačová agentúra Anatólia s odvolaním sa na predstaviteľov NATO v Bruseli.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies