Prezident udelil siedmim vojakom medaily za statočnosť, trom in memoriam

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 13:20 • 2 min
Prezident udelil siedmim vojakom medaily za statočnosť, trom in memoriam

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes pri príležitosti Dňa vzniku Slovenskej republiky udelil siedmim vojakom medailu za statočnosť, trom in memoriam.

slovakia

left justify in out

Minulý rok pri útokoch na slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane zahynuli traja príslušníci Ozbrojených síl SR. Pri paľbe príslušníka afganskej armády Lambara Chána 9. júla zo strážnej veže v Kandaháre zahynul Daniel Kavuliak. Pri incidente utrpeli ďalší dvaja vojaci ťažké a štyria ľahké zranenia.
      

Ťažko zranení vojaci Martin Chropovský a Matej Mach tiež získali medailu za statočnosť. Druhú vo svojej kariére si dnes prevzal veliteľ napadnutej roty Miroslav Staník. Ten počas útoku reagoval opätovaním paľby na protivníka, premiestnil vozidlo, v ktorom sa nachádzali zranení vojaci a poskytnutím prvej pomoci prispel k ich záchrane. Milan Tomlák zabezpečoval prvú pomoc a poskytol ochranu pri presune vozidla so zranenými.
     

Ako v príhovore uviedol Staník, keď pred desiatimi rokmi dostával rovnakú medailu z rúk prezidenta, nepočítal s tým, že bude za tým istým účelom stáť v Prezidentskom paláci opäť. Vtedy ju získal za záchranu života poľského vojaka počas mínometného útoku v operácii Iracká sloboda.
      

"Prišiel som o chlapcov, pričom, keď som odchádzal z územia SR, tak som sľuboval, že sa vrátime všetci. Nesplnil som svoj sľub, ale som hrdý na svojich vojakov, ktorí slúžili pod mojím velením a taktiež na príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí robili len to najlepšie meno Slovensku a ukázali, že slovenskí vojaci vo svete niečo znamenajú," poznamenal Staník.
      

Dvaja príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline Patrik Fraštia a Edmund Makovník, ktorí 27. decembra minulého roka zahynuli pri teroristickom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, dostali dnes medailu za statočnosť in memoriam.
      

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských spolubojovníkov, ktorí tam začali pôsobiť od januára tohto roka.
      

Hlava štátu poďakovala rodinám pozostalých za ich statočnosť a výchovu. "Tragédiou je, že odchádzate do krajín, kde bránite slobodu a životy ich občanov, pričom často strácate svoj život a zdravie. Tu sa ukazuje, aké je zodpovedná vojenská služba. Zachovali ste sa ako profesionáli - to je tá najvyššia známka toho, že ste naplnili všetko, čo ste dali v prísahe našim občanom," vyzdvihol ocenených.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies