Premiéri Poľska a Maďarska na stretnutí: stredná Európa prispieva k stabilite EÚ

NETKY.SK • 3 Január 2018, 16:40 • 2 min
Premiéri Poľska a Maďarska na stretnutí: stredná Európa prispieva k stabilite EÚ

BUDAPEŠŤ - Ekonomiky krajín strednej Európy fungujú, tieto krajiny zohrávajú stabilizačnú úlohu v EÚ, ale prisťahovalecká politika Únie zjavne zlyhala. Povedal to premiér Viktor Orbán po stretnutí poľským kolegom Mateuszom Morawieckým.

slovakia

left justify in out

"Hranice treba naďalej chrániť, migráciu treba zastaviť a pomoc treba poskytnúť tam, kde je to potrebné," povedal Orbán v stredu v Budapešti.

 

Morawiecki v súvislosti s utečeneckou otázkou vyjadril presvedčenie, že členské štáty EÚ majú mať právo na to, aby sa rozhodli, s kým chcú ich občania spolunažívať. Zdôraznil, že Poľsko má rovnaký postoj k migračnej kríze ako Maďarsko.

 

O zoskupení Vyšehradská štvorka (V4) poľský premiér povedal, že jeho krajiny sú súčasťou EÚ a prispievajú k jej rastu i stabilite. "Veríme v hodnoty EÚ, chceli by sme ju spoločne budovať," dodal Morawiecki.

 

V dvojstranných vzťahoch Maďarska a Poľska sa podľa Viktora Orbána v nadchádzajúcom období dostanú do popredia veľké projekty vrátane rozvoja severojužnej energetickej a dopravnej infraštruktúry.

 

Na vyše hodinovej tlačovej konferencii, ktorú dekorovali národnými vlajkami Maďarska a Poľska, pričom vlajka EÚ chýbala, sa ani jeden z premiérov nezmienil o decembrovom aktivovaní článku 7 Zmluvy o EÚ proti Poľsku v reakcii na údajné porušovanie zásad právneho štátu a zásad delenia výkonných, zákonodarných a súdnych právomocí zo strany poľskej vlády a poľského prezidenta.

 

Orbán v reakcii na novinársku otázku oznámil, že ešte v tomto mesiaci sa vo Viedni stretne s novou rakúskou vládou. Ako dodal, bude sa snažiť vybudovať úzke vzťahy s rakúskym kabinetom. Premiéri Maďarska a Poľska deklarovali záujem na prehĺbení vzťahov s ďalšími krajinami regiónu, avšak vylúčili prípadné rozširovanie vyšehradského zoskupenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies