Premiéri EÚ odklepli návrh bankovej únie, dohoda mieri do europarlamentu

NETKY.SK • 20 December 2013, 09:41 • 2 min
Premiéri EÚ odklepli návrh bankovej únie, dohoda mieri do europarlamentu

BRUSEL – Lídri Európskej únie (EÚ) po nočných rokovaniach potvrdili dohodu o bankovej únii. Na základe tejto dohody by sa tak na záchranu bánk už nemali skladať daňoví poplatníci.

slovakia

left justify in out

Finančné domy v Európe by mali byť zachraňované z tzv. rezolučného fondu, do ktorého by mali prispievať samotné banky. Fond by sa mal vytvoriť do 10 rokov a bude určený na sanáciu bánk. V priebehu roka 2014 musí túto dohodu ešte potvrdiť Európsky parlament (EP). Stať by sa tak malo do májových volieb. Parlament však s dohodou o bankovej únii veľmi spokojný nie je. Predseda EP Martin Schulz sa už vo štvrtok (19. 12.) vyjadril, že návrh vytvoriť fond na záchranu bánk považuje za "znepokojujúci" a "vzdialený" od názoru europoslancov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa však po skončení rokovania vyjadrila, že dohoda o bankovej únii je kompromisom, ktorý podporili všetci premiéri.

Návrhu, aby členské štáty EÚ podpisovali zmluvy s Európskou komisiou (EK), v ktorých sa zaviažu k plneniu reforiem, by sa mali premiéri venovať až na júnovom summite v budúcom roku. Aj slovenský premiér Robert Fico ešte pred začiatkom summitu upozornil, že lídri členských štátov únie nepoznajú presné detaily tohto návrhu a bude sa musieť ešte doladiť. Pravdepodobne to je jeden z dôvodov, prečo sa táto téma presúva do budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies