Premiér Nečas tlaku odborárov neustúpi

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:07 • 2 min
Premiér Nečas tlaku odborárov neustúpi

Premiér Nečas tlaku odborárov neustúpi

slovakia

left justify in out

img

Predseda českej vlády Petr Nečas dnes na demonštráciu odborárov v Prahe reagoval slovami, že plán na plošné zníženie miezd zamestnancov štátu a verejnej sféry v roku 2011 o desať percent jeho kabinet neprehodnotí.
"Zatiahli sme za záchrannú brzdu," poznamenal dnes Nečas v narážke na plán počas niekoľkých rokov vyrovnať rozpočtový deficit štátu na nulu.
Odborárom vadí nielen plánované zníženie miezd o desať percent, ale aj rušenie a nový spôsob zdaňovania niektorých benefitov, či plán na zrušenie tarifných tabuliek. Niektorí odborári si zrátali, že by im mesačne mohla klesnúť mzda aj o 20 percent.
"Nebude to o desať percent, bude to viac, pretože minister (práce a sociálnych vecí Jaromír) Drábek tvrdí, že ten terajší systém, ktorý zohľadňuje dĺžku praxe, je nesprávny a chce ho nahradiť osobnými príplatkami," povedal pre TASR Jaroslav Matoušek, predseda Odborového zväzu pracovníkov kultúrnych zariadení.
"Sme tu dnes preto, aby sme nahlas upozornili vládu Petra Nečasa, že takto drastické škrty ohrozia bezpečnosť občanov," varoval z rečníckej tribúny predseda Nezávislého odborového zväzu polície Milan Štěpánek a publikum ho odmenilo prejavom súhasu.
O úsporných plánoch vlády by chceli na pôde Poslaneckej snemovne, kde sa dnes začala riadna schôdza, diskutovať s vládou predstavitelia opozičných strán. Koaliční poslanci im však na to nechcú dať priestor, čo bolo dnes aj zdrojom niekoľkých slovných prestreliek.
Proti vládnym rozpočtovým škrtom a plánu na zníženie miezd dnes v Prahe podľa odhadu polície demonštrovalo až 40.000 ľudí. Odbory, ktoré pôvodne očakávali asi 20.000 ľudí, na záver protestu účasť odhadli až na 45.000 osôb.
Nekompromisný postoj voči odborárom zaujal aj prezident Václav Klaus, ktorého vlády v polovici 90. rokov k zvyšovaniu rozpočtového deficitu prispievali. Prezident si z odborárov pri prezentácii svojej novej knihy dokonca uťahoval, keď si vzal na mušku to, že mnohí zamestnanci si pre účasť na proteste brali náhradné voľno.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies