Prelety záhadných lietadiel nad jadrovými elektrárňami vo Francúzsku pokračujú

NETKY.SK • 1 November 2014, 17:25 • 2 min
Prelety záhadných lietadiel nad jadrovými elektrárňami vo Francúzsku pokračujú

PARÍŽ - Vo Francúzsku neprestávajú prelety záhadných nepilotovaných lietadiel na tamojšími jadrovými elektrárňami.

slovakia

left justify in out

Týka sa to aj najstaršej elektrárne vo Fessenheime, ktorá leží pri hraniciach s Nemeckom, uviedla dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia jadrového priemyslu.
      

V piatok večer sa uskutočnilo celkom päť preletov nad elektrárňami na severe, východe a v centrálnej časti krajiny. Už v piatok skoro ráno boli zaznamenané dva prelety nad elektrárňami na severe, resp. juhozápade Francúzska.
      

Podľa agentúry DPA došlo od 5. októbra k najmenej 14 takýmto incidentom. Štátna energetická spoločnosť EdF, ktorá prevádzkuje 58 jadrových elektrární, však nové piatkové prípady nepotvrdila. Odkázala na ministerstvo vnútra, DPA sa dnes ale od neho nepodarilo získať reakciu.
      

K incidentom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Ochranárska organizácia Greenpeace, ktorá zvykne organizovať protesty v areáloch jadrových elektrární, sa od nich dištancovala. EdF vo veci podala trestné oznámenie a polícia začala vyšetrovanie. Francúzska vláda v reakcii uviedla, že aj v prípade havárie nepredstavujú bezpilotné lietadlá pre jadrové elektrárne žiadnu hrozbu. 
      

Okolo francúzskych jadrových elektrární je vytýčená päťkilometrová bezpečnostné zóna. Prípadný narušiteľ v lietadle môže byť potrestaný až jedným rokom odňatia slobody a pokutou do výšky 75.000 eur. 
      

Z 58 jadrových elektrární vo Francúzsku má byť 24 do roku 2025 odstavených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies