Prehistorické slony žili na severe Číny ešte pred 3000 rokmi

NETKY.SK • 20 December 2012, 07:46 • 2 min
Prehistorické slony žili na severe Číny ešte pred 3000 rokmi

Prehistorické slony žili na severe Číny ešte pred 3000 rokmi

slovakia

left justify in out

img

Čínski vedci zistili, že slony, ktoré pred 3000 rokmi žili na severe Číny, patrili k prehistorickému druhu Palaeoloxodon namadicus. Doteraz si pritom odborníci mysleli, že šlo o slony ázijské (Elephas maximus). Toto zistenie navyše dokazuje, že druh Palaeoloxodon namadicus žil o sedemtisíc rokov dlhšie, než sa predpokladalo.

Slony ázijské žijú v súčasnosti v Číne iba v južnej provincii Jün-nan. Vedci si však mysleli, že pred 3000 rokmi sa vyskytovali aj severnejšie, pretože sa domnievali, že v tom čase vládlo v severnej Číne teplejšie podnebie. To však novšie výskumy nepotvrdili, a preto sa paleontológovia rozhodli nanovo preskúmať fosílie sloních klov nájdených v tejto oblasti a tiež niekoľko tisíc rokov staré bronzové sošky slonov. Tieto fosílie predtým vedci považovali za pozostatky slonov ázijských, najnovšia štúdia však dokázala, že v skutočnosti patria druhu Palaeoloxodon namadicus. "Kly Palaeoloxodona sú hrubšie, pevnejšie a dlhšie, než má slon ázijský. Ten ich má zas viac zahnuté," uviedol Ťi Li zo Shaanxi Normal University. Ten spolu s kolegami preskúmal aj bronzové sošky slonov, na ktorých si všimol, že ich choboty nepripomínajú chobot slona ázijského. Vedci výsledky svojho výskumu publikovali v časopise Quaternary International. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies