Pre notebooky je leto kritickým obdobím!

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 11:25 • 2 min
Pre notebooky je leto kritickým obdobím!

BRATISLAVA - Pre dobrý výkon a dlhú životnosť je potrebné notebook udržiavať v čistote. Každý sa časom zanesie prachom alebo inými nečistotami, čo zle vplýva na jeho a chladenie. V tomto období sú zároveň notebooky často vystavené extrémnym podmienkam v letných horúčavách na dovolenke, napríklad na pláži.

slovakia

left justify in out

Notebooky sú pritom na okolitú teplotu pomerne citlivé, štandardne sú určené pre využívanie pri normálnej izbovej teplote. Na pláži je preto notebook vhodné schovať do tieňa, vyhýbať sa oplatí tiež dlhšiemu uskladneniu vo vyhriatom aute. Ak sa prístroj pod vplyvom tepla správa podozrivo, je potrebné okamžite ho vypnúť a odložiť na chladnejšie miesto.

"Pri notebookoch, ktoré sa používajú dlhšiu dobu ako šesť mesiacov, je istejšie pred dovolenkou vykonať preventívne čistenie systému a ventilátora. Usadené nečistoty a prach totiž vytvoria v chladiacom systéme nepriedušný film, ktorý bráni odvodu horúceho vzduchu a nadmerne zvyšuje otáčky," povedal pre TASR Branislav Kadlub zo spoločnosti NAY.

Notebook stačí čistiť cez rôzne otvory – malým vysávačom odstrániť prach z klávesnice, ventilátorov, dvierok mechaniky či dátových portov. Na čistenie klávesnice a ventilátorov je užitočný malý vysávač, vyrábajú sa aj špeciálne na počítače. "Na povrch notebooku sa používajú mäkké handričky alebo obrúzky. Nepoužívajte prachovky, ich tkaniny fungujú na princípe statickej elektriny, niektoré súčiastky notebooku sú však na ňu veľmi citlivé. Aj obyčajný dotyk prstu nabitého statickým nábojom môže zničiť napríklad unipolárny tranzistor," upozornil Kadlub.

LCD displej je magnetom pre statický prach a šmuhy. Na jeho čistenie je vhodné používať špeciálne antistatické činidlá, ktoré zabránia ďalšiemu usadzovaniu prachu. Dôležitý je aj výber handričky – ideálne sú mikrotkaniny, handričky na čistenie mobilov a PDA. "Na matný LCD displej nepoužívajte prípravok na čistenie okien, ani iné prípravky s obsahom etanolu, pretože môžu poškodiť jeho antireflexnú úpravu," pripomenul Kadlub.

Každý notebook je vybavený otvormi odvádzajúcimi teplý vzduch a tiež vstupmi pre USB a slúchadlá. V týchto otvoroch sa zvykne hromadiť prach, aj ten je dobré povysávať. Nie je vhodné používať pinzetu alebo iné ostré pomôcky, aby sa nepoškodila elektronika. "Neodporúčame laikom otvárať kryt notebooku a čistiť vnútorné komponenty. Tieto opatrenia by mali vykonávať odborníci v servise. Ak notebook nie je vystavený prašnému prostrediu, v normálnych podmienkach stačí raz za rok zariadenie prečistiť zvnútra," uzavrel odborník na elektroniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies