Pravičiari podporia menšinovú vládu, ak budú predčasné voľby v Turecku

NETKY.SK • 4 August 2015, 16:45 • 2 min
Pravičiari podporia menšinovú vládu, ak budú predčasné voľby v Turecku

ANKARA - Turecká opozičná Strana národného hnutia (MHP) dnes vyhlásila, že je ochotná podporiť menšinový kabinet Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ak bude súhlasiť s vyhlásením predčasných volieb, ktoré by sa mali konať v novembri.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru Reuters to uviedol podpredseda MHP Semih Yalčin.
"Obyčajnú menšinovú vládu zostavenú AKP nepodporíme, ak by mala menšinová vláda znamenať predčasné voľby, chceme vedieť, kedy sa budú konať. Ak AKP v novembri vyhlási voľby, podporíme jej menšinovú vládu," uviedol Yalčin. 


Strana spravodlivosti a rozvoja vedená úradujúcim premiérom Ahmetom Davutoglom sa usiluje nájsť koaličného partnera po tom, ako v júnových parlamentných voľbách po viac ako desaťročí prišla o väčšinu parlamente. Na zostavenie funkčnej koalície alebo získanie podpory pre menšinovú vládu má ešte tri týždne, inak Turecku hrozia predčasné voľby. 


Bývalý predseda AKP a súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan sa netají tým, že dáva prednosť vláde jednej strany. Podľa opozície chce nové voľby, ktoré by umožnili AKP získať dostatočnú väčšinu na zmenu ústavy, aby mal prezident širšie výkonné právomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies