PPA vyplatila poľnohospodárom na priamych platbách 390 miliónov eur

NETKY.SK • 23 Február 2017, 14:48 • 2 min
PPA vyplatila poľnohospodárom na priamych platbách 390 miliónov eur

BRATISLAVA - V minulom roku sa o priame podpory z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) uchádzalo 18 980 žiadateľov. Záujemcovia požadovali finančné príspevky napríklad na schémy týkajúce sa poľnohospodárskych plôch či chovaných poľnohospodárskych zvierat.

slovakia

left justify in out

Ku koncu minulého roka vyplatila PPA 68,5 % platieb a v súčasnosti vyplatila 86,73 % platieb, čo predstavuje spolu 390 miliónov eur. Informovala o tom PPA.

PPA, ktorá ročne disponuje približne 800 miliónmi eur, poskytuje poľnohospodárom finančné prostriedky okrem priamych platieb aj formou projektových podpôr, podpory organizácie trhu a štátnej pomoci.

V rámci Programu rozvoja vidieka (PRV) bolo do konca minulého roka vyhlásených dvadsať výziev, na ktoré sa zaregistrovalo 5 357 projektov, pričom žiadatelia spolu chceli 1,48 miliardy eur. Ako ďalej PPA priblížila, ku koncu minulého roka nadobudlo účinnosť viac ako tisíc zmlúv v hodnote viac ako 521 miliónov eur. „Celkovo spolu z opatreniami PRV na roky 2007 až 2013, ktorých financovanie pokračuje z PRV 2014 až 2020, je kontrahovaných 47,5 % prostriedkov z verejných zdrojov,“ povedal generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

V rámci opatrení organizácie trhu a štátnej pomoci agentúra v minulom roku vyplatila spolu 17,45 milióna eur, z toho 5,9 milióna eur predstavovala štátna pomoc.

PPA zároveň v rámci plánu stransparentnenia a kontroly oprávnených výdavkov pripravila na webovej stránke systém, ktorý má žiadateľom aj príjemcom podpôr zjednodušiť prístup k informáciám. „Chceme, aby mala verejnosť informácie o fungovaní PPA a zároveň tak mohla prebiehať aj verejná kontrola nakladania s európskymi i štátnymi financiami. Naším cieľom je, aby sa PPA, ktorá vo svojej podstate funguje ako banka, plne elektronizovala a všetky procesy tak boli efektívne a zároveň kontrolovateľné,“ povedal Kožuch. Podotkol, že agentúra tak poskytuje na svojom webovom sídle informácie nad rámec zákona.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies