Pozor! Po sezónnych prácach automaticky nevzniká nárok na dávku v nezamestnanosti

NETKY.SK • 24 August 2017, 12:28 • 2 min
Pozor! Po sezónnych prácach automaticky nevzniká nárok na dávku v nezamestnanosti

BRATISLAVA - Poistenci, ktorí žiadajú o dávku v nezamestnanosti po ukončení sezónnych prác, musia na priznanie tejto dávky splniť všetky zákonné podmienky.

slovakia

left justify in out

Niektorí sa mylne domnievajú, že po sezónnych prácach im stačí získať 730 dní poistenia v nezamestnanosti za posledné štyri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie a nie za posledné tri roky.

 

Toto však platí len vtedy, ak poistenec pracoval výhradne na pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú a v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemal ani jediný deň pracovný pomer na dobu neurčitú. "V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že prácu na základe dohody nemožno považovať za obdobie zamestnania na dobu určitú," spresňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

Ak sa občan vracia zo sezónnych prác v zahraničí, napr. zo zberu ovocia, splnil všetky podmienky pre dávku v nezamestnanosti a chce o ňu požiadať na Slovensku, mal by si zo zahraničia priniesť doklady potvrdzujúce trvanie pracovného pomeru s uvedením, že išlo o pracovný pomer na dobu určitú. Urýchli to konanie o jeho dávke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies