Poslanci sa dnes po necelom mesiaci zídu na mimoriadnej schôdzi

NETKY.SK • 29 Február 2012, 07:50 • 2 min
Poslanci sa dnes po necelom mesiaci zídu na mimoriadnej schôdzi

Poslanci sa dnes po necelom mesiaci zídu na mimoriadnej schôdzi - Politika Poslanci Národnej rady SR sa dnes po necelom mesiaci zídu v poslaneckých laviciach na mimoriadnom rokovaní. Do parlamentu ich privedie prezidentom SR Ivanom Gašparovičom vrátený zá

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR sa dnes po necelom mesiaci zídu v poslaneckých laviciach na mimoriadnom rokovaní. Do parlamentu ich privedie prezidentom SR Ivanom Gašparovičom vrátený zákon o vojenských obvodoch, ale aj dve právne normy, ktoré vláda navrhla prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o zákony o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ a o verejnom obstarávaní. V programe mimoriadnej schôdze sa možno objaví aj bod týkajúci sa problémov Finančnej správy SR.
      Zákon o vojenských obvodoch, podľa ktorého má byť územie vojenských obvodov (VO) v obmedzenom rozsahu dostupné verejnosti celkom bezplatne bez povolenia na vstup, bol schválený vyše 70 hlasmi na uplynulej schôdzi. Prezidentovi SR sa právna norma nepozdáva a odporúča parlamentu, aby ju pri opätovnom prerokúvaní neprijal ako celok. Podľa hlavy štátu zákon nevie zabezpečiť dôslednú ochranu života a zdravia ľudí pri takom rozsahu využívania vojenských obvodov verejnosťou, ako predpokladá novela.
      Pokiaľ ide o ďalšie dve právne normy, ich prijatie v zrýchlenom režime odsúhlasila vláda začiatkom februára. Podľa novely zákona o verejnom obstarávaní má byť možné pri obstarávaní v oblasti obrany a bezpečnosti vylúčiť nespoľahlivých uchádzačov. Podmienkou na takéto rozhodnutie však musí byť preukázanie, že nie sú natoľko spoľahliví, aby sa vylúčili riziká spojené s ochranou bezpečnostných záujmov SR.
      Ku skrátenému konaniu v prípade novely zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ pristúpila vláda preto, že Slovensko vzhľadom na blížiaci sa koniec programového obdobia 2007 - 2013 čelí reálnemu riziku nevyčerpania alokovaných finančných prostriedkov z eurofondov. Podľa vlády preto treba čo najskôr prijať opatrenia na národnej úrovni, ktoré by urýchleným spôsobom zvýšili efektívnosť čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ.
      Smer-SD chce okrem týchto bodov riešiť aj problémy na Finančnej správe SR. Šéf sociálnych demokratov Robert Fico by chcel, aby vláda okamžite predložila parlamentu v skrátenom konaní novelizáciu daňového poriadku. "Pokiaľ by sme takýto súhlas získali od ostatných politických strán, zajtra by mohol príslušný výbor pre rozpočet predložiť návrh uznesenia a tento bod programu by mohol byť zaradený pri schvaľovaní programu schôdze," povedal Fico.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies