Poľský sejm otvoril cestu k vytvoreniu nových polovojenských jednotiek

NETKY.SK • 16 November 2016, 18:57 • 2 min
Poľský sejm otvoril cestu k vytvoreniu nových polovojenských jednotiek

VARŠAVA - Poľský Sejm schválil dnes vo Varšave návrh zákona z dielne rezortu obrany, ktorý predpokladá do roku 2019 vznik Ozbrojených síl územnej obrany (WOT), polovojenských útvarov vytvorených z civilistov, ktorí absolvujú základný vojenský výcvik. Nové sily by mali mať viac ako 50.000 príslušníkov.Návrh musí schváliť ešte poľský Senát.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Antoni Macierewicz v tejto súvislosti konštatoval, že vytvorenie tohto subjektu je nevyhnutné.

 

Poľská vláda predpokladá v tejto súvislosti celkové náklady vo výške okolo 3,6 miliardy zlotých (817 mil. eur).

 

Kým exminister obrany Tomasz Siemoniak hovoril o tom, že spomínané finančné prostriedky budú chýbať pri modernizácii a posilnení poľskej armády, jeho aktuálny nástupca vo funkcii to poprel s tým, že to nebude mať žiadny vplyv na predmetné výdavky.

 

Civilisti budú za svoje pôsobenie vo WOT dostávať mesačne v prepočte 125 eur.

 

Podľa názoru rezortu obrany ide o najmenej nákladnú cestu zvýšenia obranyschopnosti Poľska a sily tamojších ozbrojených zložiek. Súčasne ide o najlepšiu reakciu na nebezpečenstvo hybridnej vojny zo strany Ruska, teda prenikania príslušníkov jeho ozbrojených síl na poľské územie podľa príkladu Ukrajiny, informovali už skôr tlačová agentúra PAP, spravodajská televízia TVN24 a internetové vydanie denníka Bild.

 

Prvé tri z celkove 17 brigád zriadia na východnej hranici Poľska. Útvary by v spolupráci s poľskou armádou mali chrániť krajinu pred prípadnými útokmi.

Novým útvarom budú veliť vojaci z povolania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies