Polícia preveruje legálnosť zamestnávania Srbov na Slovensku

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 13:23 • 2 min
Polícia preveruje legálnosť zamestnávania Srbov na Slovensku

BRATISLAVA - Úrad hraničnej a cudzineckej polície Policajného zboru SR v týchto dňoch zasahoval v prípade prevádzačstva. Ako agentúru SITA informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka, k trestnému činu prevádzačstva podľa polície došlo prostredníctvom nelegálneho zamestnávania cudzincov.

slovakia

left justify in out

"Minimálne od roku 2015 mali zástupcovia pracovnej agentúry získavať v Srbsku záujemcov o prácu a prepravovať ich priamo do výrobných závodov na Slovensku," povedal Slivka s tým, že občania Srbska sa smú bez víz na Slovensku zdržiavať v jednom polroku maximálne 90 dní. "Na zamestnanie však potrebujú povolenie na pobyt, ktoré udeľuje cudzinecká polícia. Výnimkou je prípad, ak zamestnávateľ z iného členského štátu EÚ vyšle zamestnanca na Slovensko na poskytovanie služieb," vysvetlil Slivka. Úlohou vyšetrovateľov je podľa neho zistiť, či občania Srbska neboli vyslaní na územie Slovenska ako zamestnanci spoločnosti z iného členského štátu a či boli dodržané všetky zákonné postupy a postupy podľa smerníc Európskej únie. 

"Policajti v súvislosti s týmto prípadom vykonali v Trnavskom kraji domovú prehliadku a prehliadku kancelárskych priestorov u konateľa pracovnej agentúry. Zaistili dokumenty a počítačové údaje súvisiace s trestnou činnosťou. Skontrolovali ubytovne, kde sa Srbi zdržiavali a všetkých ich, ako svedkov, vypočuli," povedal Slivka. Vyšetrovateľ zároveň začal trestné stíhanie vo veci prevádzačstva, doposiaľ však nikoho neobvinil. Pokiaľ by obvinenie vzniesol, páchateľom by hrozil trest dva až osem rokov väzenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies