Polícia obvinila troch ľudí z prevádzačstva

NETKY.SK • 13 December 2016, 10:22 • 2 min
Polícia obvinila troch ľudí z prevádzačstva

BRATISLAVA – Tri osoby obvinil v uplynulých dňoch vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície z prevádzačstva.

slovakia

left justify in out

V jednom prípade išlo aj o falšovanie dokladov pre cudzinca, v druhom o fingovaný sobáš. Ako informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová, 38-ročný Ukrajinec, ktorý má trvalý pobyt v Malackách, pomohol svojmu o rok staršiemu rodákovi tým, že mu po skončení platných víz zabezpečil rumunské falošné doklady. Tie by mu umožnili pohybovať sa aj v krajinách Európskej únie. Cena za túto priateľskú pomoc bola 800 eur. Ukrajinec teraz čelí obvineniu nielen z prevádzačstva, za ktorý mu hrozí dva až osem rokov, ale aj falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, kde je trestná sadzba až tri roky. V druhom prípade sa 41-ročný Sodhi a 44-ročná Júliu dohodli, že sa za tritisíc eur vydá za Inda žijúceho v Rakúsku. Sobáš sa mal uskutočniť v obci Zohor a Sodhi mal 34-ročného ženícha priviezť na miesto. Dohadzovača stíhaného za prevádzačstvo už sudca odsúdil a zo Slovenska ho vyhostili, vyhostili aj nádejného ženícha, Júlia je stíhaná na slobode a hrozí jej trest na dva až osem rokov.

 

Slováci sa často nechávajú nahovoriť na fingované svadby s vidinou ľahkého zárobku. Okrem toho, že za to hrozí väzenie, sobáš sa nedá anulovať, a treba sa rozviesť sa podľa zákonov Slovenskej republiky. Ako upozornila Baloghová, účelové manželstvo Trestným zákonom je pomenované ako prevádzačstvo. Občanom Slovenska zaň hrozí trestná sadzba dva až osem rokov, cudzincovi vyhostenie na päť rokov. Ak by slovenský občan mal nejaký majetok, napríklad dom, mohol by si cudzinec aj po vyhostení do domovskej krajiny nárokovať dedičstvo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies