Pokračuje proces s vinníkmi železničného nešťastia v Studénke

NETKY.SK • 16 September 2013, 18:04 • 2 min
Pokračuje proces s vinníkmi železničného nešťastia v Studénke

PRAHA - V Novom Jičíne sa dnes začala ďalšia fáza súdneho procesu s osobami obvinenými zo zodpovednosti za železničné nešťastie z augusta 2008, ktoré si v Studénke vyžiadalo osem obetí a viac ako 90 zranených.

slovakia

left justify in out

Zainteresovaní sa naposledy stretli v súdnej sieni v novembri 2011, odvtedy sa čakalo na vyjadrenia znalcov, ktorých závery nie sú zhodné. To isté možno povedať o vyjadreniach jednotlivých obhajcov. Vynesenie rozsudkov v kauze zostáva tak v nedohľadne, čo neteší ani pozostalých po obetiach, ani tých poškodených, ktorí nešťastie prežili, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz.

Obhajca stavebnej spoločnosti Bögl a Krásl, ktorá zabezpečovala manipuláciu s mostom, tvrdil, že stále viac sa ukazuje vina štátu, ktorý nechal v inkriminovanom čase premávať vlaky po stavenisku plnou rýchlosťou. Naproti tomu jeho kolega zastupujúci vrchného stavbyvedúceho zo spoločnosti ODS-Dopravné stavby Ostrava vidí jednoznačnú vinu v nesprávnom spôsobe zasúvania mostu nad traťou. Stanovené dva týždne nebudú stačiť na ukončenie procesu, to sa ukázalo už dnes. Navyše, niektorí z obhajcov už teraz avizujú, že požiadajú o odborné posudky nezávislých znalcov zo zahraničia, pretože tých domácich už prakticky vyčerpali.

K osudnej nehode došlo 8. augusta 2009, keď sa pred medzinárodný rýchlik Comenius smerujúci z poľského Krakova do Prahy zrútila v Studénke konštrukcia cestného mostu. Aj keď rušňovodič dokázal ešte rýchlosť súpravy znížiť zo 135 na 90 km/hodinu, následky boli tragické. Popri ôsmich obetiach totiž viacerí z 95 zranených utrpeli zranenia s doživotnými následkami. Materiálne škody vyčíslili na 177 miliónov Kč.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies