Podľa prieskumu je na hranici problémového pitia 14 % dospelých Slovákov

NETKY.SK • 10 September 2023, 13:30 • 2 min
Podľa prieskumu je na hranici problémového pitia 14 % dospelých Slovákov

BRATISLAVA - Na hranici problémového pitia je 14 percent dospelých Slovákov. Alkohol konzumujú denne alebo niekoľkokrát do týždňa. Vyplýva to z prieskumu lekárenskej skupiny Pilulka a výskumnej agentúry Behavio. Realizovali ho na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Rakúsku na vzorke 1000 respondentov z každej krajiny.

slovakia

left justify in out

Denne alkohol podľa prieskumu pijú dve percentá opýtaných Slovákov. Dvanásť percent po alkohole siahne niekoľkokrát do týždňa, 26 percent niekoľkokrát do mesiaca a 37 percent občas. Dvadsaťtri percent Slovákov alkohol nekonzumuje.

 

Problémy niektorých ľudí s pitím odôvodnil adiktológ Rastislav Žemlička aj tým, že alkohol ponúka okamžité uspokojenie. "Žijeme rýchly a uponáhľaný život, hľadáme skratky a hlavne rýchle riešenia a okamžitý relax. Či už je to materiálne zabezpečenie, alebo uspokojenie potrieb toho druhého. A to vytvára napätie a tlak. Problémom je, že alkohol tým, že ponúka okamžité uspokojenie, až euforizujúci pocit a pokoj, napätie vie rýchlo eliminovať," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Union poisťovňa
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies