Pod kostolom v Domaniži je pochovaná obeť Jánošíkovej družiny

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 18:04 • 2 min
Pod kostolom v Domaniži je pochovaná obeť Jánošíkovej družiny

DOMANIŽA – Krypta pod kostolom v obci Domaniža v Považskobystrickom okrese je miestom posledného odpočinku tamojšieho farára Juraja Vrtíka.

slovakia

left justify in out

Bol jedinou dokázanou obeťou Jánošíkovej družiny a podľa miestneho amatérskeho historika Františka Kovala práve vražda domanižského farára spečatila smrtiaci rozsudok nad Jánošíkom i napriek tomu, že pri vražde pravdepodobne ani nebol.

 

„Farár z Domaniže Juraj Vrtík slúžil omše aj pre farnosti vo Frivalde a vo Fačkove. Išiel z Domaniže odslúžiť svätú omšu do Frivaldu, dnešnej Rajeckej Lesnej. Na koni vyšiel na vrch Suchá, kde ho stretla Jánošíkova družina. Jeden z jej členov ho tam zabil a ešte dnes sú tam tri stromy, ktoré symbolizujú túto udalosť,“ priblížil Koval.

 

Ako dodal, farár nezomrel hneď, postrelený sa dostal ešte na faru v Domaniži, kde o niekoľko dní zomrel. „Jánošík však na mieste vraždy nebol, boli to iní členovia jeho družiny. Jánošíkovi to však pri súde veľmi priťažilo. Mali málo dôkazov, aby ho mohli zavesiť na hák, vražda farára však už dôvodom bola i napriek tomu, že sa nikdy nedokázalo, že pri nej bol aj Jánošík," doplnil Koval.

 

Podľa historických dokumentov na Vrtíka vystrelil Jánošíkov tovariš Turiak – Huncaga 4. septembra 1712, spolu s ním bol ďalší tovariš Palučík. Krvácajúceho farára previezol kôň do Domaniže, na následky zranenia zomrel 2. októbra 1712. Pochovali ho 5. októbra. Turiaka – Huncagu za jeho vraždu obesili v Liptovskom Mikuláši krátko po poprave Jánošíka.

 

Podľa starostu Domaniže Františka Matušíka je mumifikované telo Vrtíka v hrobke spolu s pozostatkami ďalších dvoch nebožtíkov a je aj po viac ako 300 rokoch v dobrom stave. Ornát je nepoškodený, pekne vidno čižmy. Kryptu by chcela obec podľa starostu sprístupniť verejnosti.

 

„Predné dvere hrobky by sme chceli preskliť, umiestnili by sme tam informačnú tabuľu, ktorá by informovala, kto tam je pochovaný, aj s príbehom o zavraždení Vrtíka. Vnútri by bola otvorená nasvietená rakva obete Jánošíkovej družiny,“ priblížil Matušík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies