Počas spomienkových akcií v nemeckom Pforzheime došlo k zrážkam

NETKY.SK • 24 Február 2015, 08:14 • 2 min
Počas spomienkových akcií v nemeckom Pforzheime došlo k zrážkam

PFORZHEIM - Pondelkové 70. výročie bombardovania mesta Pforzheim na juhozápade nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko počas druhej svetovej vojny poznamenali násilné protesty voči fakľovému pochodu pravicových extrémistov.

slovakia

left justify in out

Maskovaným protidemonštrantom sa podarilo zaútočiť zápalnými zmesami napriek nasadeniu viac ako 1000 príslušníkov nemeckej polície.

 

Informuje o tom tlačová agentúra DPA. K zrážkam došlo napriek predchádzajúcej výzve starostu mesta Gerta Hagera, ktorý apeloval na verejnosť, aby pamätný deň využila ako deň pokoja, ľudskosti a spolupatričnosti. Prvý muž miestnej radnice súčasne podčiarkol, že spomienka na obete sa neobracia do minulosti, ale proti prejavom nenávisti a násilia.

 

Podľa nemeckej agentúry použili bezpečnostné zložky obušky i štipľavé spreje a zadržali najmenej jedného účastníka protidemonštrácie. Zdravotníci poskytli pomoc viacerým osobám s podráždenými očami.

 

Hovorca nemenovaného antifašistického zoskupenia zo Stuttgartu sa vyjadril, že Pfozheim má problém s nacistami, a to nielen dnes, ale 365 dní v roku. Britské bombardéry zaútočili v 23. februárový deň roku 1945 na Pforzehim. V priebehu 20 minút sa vtedy celé historické centrum mesta ocitlo v plameňoch. O život prišlo 17.600 ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies