Zeman odovzdá Babišovi poverenie o zostavení vlády ku koncu októbra, Hnutie ANO ponúka ODS účasť vo vláde

NETKY.SK • 24 Október 2017, 10:56 • 2 min
Zeman odovzdá Babišovi poverenie o zostavení vlády ku koncu októbra, Hnutie ANO ponúka ODS účasť vo vláde

PRAHA - Výsledky víkendových volieb do českej Poslaneckej snemovne vyhlásili v utorok v Zbierke zákonov. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek z hnutia ANO tak majú po zvolení opäť imunitu a ich trestné stíhanie bude prerušené. Polícia bude musieť o vydanie na trestné stíhanie požiadať znovu, informuje internetový server iDNES.cz. Do tretieho novembra bude možné napadnúť výsledky volieb na súde.

slovakia

left justify in out

ANO má s občianskymi demokratmi rokovať v utorok večer v Snemovni či Babišovo hnutie ponúkne ODS účasť vo vláde, Faltýnek odpovedal, že áno.

 

"Nachádzame veľa styčných bodov. Chceme sa opýtať, čo im prekáža," uviedol Faltýnek.

 

Na otázku, či by ANO prenechalo ODS post predsedu Snemovne, ktorý môže byť v určitých chvíľach kľúčový, predseda ANO Babiš odpovedal, že to nechce komentovať.

 

ODS už niekoľkokrát deklarovala, že s ANO do vlády ísť nechce. Obe strany by spolu mali v Snemovni väčšinu 103 hlasov, takže by mohli vládnuť v dvojkoalícii.

 

Predseda občianskych demokratov Petr Fiala však koalíciu s ANO odmieta. "Vyjadrili sme sa už niekoľkokrát. ODS nebude s ANO vyjednávať o vláde. Nemám k tomu čo dodať," napísal v utorok.

 

Český prezident Miloš Zeman odovzdá 31. októbra v Lánoch predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi poverenie na rokovanie o zostavení novej vlády.

 

Po tom, ako Zeman poverí Babiša zostavením vlády, začne sa schádzať so zástupcami strán, ktoré sa dostali do Snemovne, a rokovať s nimi o povolebnej situácii. Poradie bude podľa volebného výsledku. Ako posledných prijme 16. novembra Starostov a nezávislých.

 

"Nie je to populista, je to pragmatik," chválil Zeman Babiša už v nedeľu. Ocenil ho taktiež za jeho pracovitosť a organizačné schopnosti.

 

Česká polícia obvinila 9. októbra predsedu hnutia ANO Babiša a podpredsedu hnutia Faltýnka z dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo. Šéf ANO dlhodobo tvrdí, že ide o účelovú kampaň proti jeho osobe, ktorá mala ovplyvniť voľby do Poslaneckej snemovne českého parlamentu.

 

Víťazom volieb sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov. Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,8 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta).

 

Český prezident Miloš Zeman poverí na budúci týždeň vyjednávaním o novej vláde predsedu hnutia ANO Andreja Babiša. Líder hnutia ANO to oznámil v pondelok po schôdzke s prezidentom, ktorá sa konala na zámku v Lánoch.

 

Mohlo by Vás zaujímať :

 

Hrozia v Čechách predčasné voľby alebo sa podarí Babišovi poskladať koaličnú vládu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies