Po pádoch na zľadovatených chodníkoch ošetrili v UNB desiatky ľudí

NETKY.SK • 17 Január 2017, 16:47 • 2 min
Po pádoch na zľadovatených chodníkoch ošetrili v UNB desiatky ľudí

BRATISLAVA - Zľadovatené chodníky si v hlavnom meste vyžiadali už viacero zranených. Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) dnes do 15.00 h ošetrili 15 ľudí, ktorí sa pošmykli. V pondelok (16.1.) to bolo do 30 pacientov.

slovakia

left justify in out

"Najčastejšie si poranili zápästia, ramená, kolená, lakte a členky. V lepšom prípade šlo o pomliaždeniny či podvrtnutia, ale prevažovali zlomeniny. Výnimkou nie sú ani úrazy hlavy a chrbtice. Vzhľadom na predpoveď počasia neočakávame, že v najbližších dňoch sa situácia zlepší, apelujeme preto na zvýšenú opatrnosť," uviedla pre TASR hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

 

Dôsledkom pošmyknutí na zľadovatenom chodníku, ceste či zamrznutej vodnej ploche bývajú často zlomeniny horných a dolných končatín. Ďalej sú to podvrtnutia a úrazy hlavy. "Ak ide o staršieho alebo chronicky chorého človeka, môže mať i obyčajný pád až fatálne následky,“ upozorňuje Miroslav Nagy, hlavný inštruktor Falck Academy.

 

Pri páde si treba chrániť najmä hlavu, pokúsiť sa padať na zadok alebo chrbát a zmierniť dopad rukami. "Je lepšie mať zlomenú ruku než rozbitú hlavu. Pri jej zranení môžu byť následky oveľa vážnejšie," odporúča Nagy. Stlmiť náraz a zmierniť následky úrazu pomôže aj hrubá vetrovka, pokrývka hlavy či rukavice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies