Peugeot a General Motors údajne rokujú o fúzii

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 08:15 • 2 min
Peugeot a General Motors údajne rokujú o fúzii

LONDÝN, PARÍŽ - Rodina zakladateľa spoločnosti PSA Peugeot Citroën ponúkla, že sa nad francúzskou automobilkou vzdá kontroly, v snahe oživiť plány na užšie prepojenie a finančnú injekciu od konkurenčnej firmy General Motors (GM). Na základe informácií od zdrojov blízkych rozhodnutiu o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"GM čelí so značkou Opel rovnakej nadkapacite, PSA sa ich preto snaží presvedčiť na zlúčenie oboch spoločností. Rodina Peugeotovcov už akceptovala, že by pritom stratili kontrolu nad firmou," povedal agentúre Reuters zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, keďže rokovania sú tajné. PSA sa podľa neho na koncern GM, ktorý vlastní 7 % akcií spoločnosti, obrátil po tom, ako sa mu nepodarilo identifikovať iných potenciálnych investorov, vrátane čínskeho partnera Dongfeng. 

Spojenie oboch firiem by však určite narazilo na zásadnejšie politické prekážky, keďže GM by pred akýmkoľvek finančným vkladom určite požadoval záruky, že by mal po integrácii firiem Peugeot a Opel voľné ruky na znižovanie výrobných kapacít v Nemecku aj Francúzsku. 

Peugeot, jeho sesterský Citroën a nemecký Opel patria k značkám, ktoré najtvrdšie zasiahol pokles európskeho automobilového trhu. Ten sa pravdepodobne bude šiesty rok po sebe zmenšovať. GM pre pokles trhu v roku 2012 prišiel o zárobok vo výške 1,7 mld. USD a PSA, ktorý je výrazne závislý na domácom dopyte, je ohrozený aj existenčne. Spoločnosť mala minulý rok prevádzkové náklady 3 mld. eur a odpisy aktív jej čistú stratu zvýšil na celkovo 5 mld. eur. Akcie spoločnosti po zverejnení správy o možnom zlúčení s General Motors pri konci obchodovania zatvárali so ziskom 5,5 % a akcie GM sa zhodnotili o 1,7 %. Obe spoločnosti informácie o údajných rokovaniach o fúzii odmietli komentovať. 

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovší v skupine. Strategická investícia, ktorú francúzsky koncern oznámil v januári 2003, dosiahla do začatia výroby 700 mil. eur. V júni 2006 sa začala výroba modelu Peugeot 207. Už v prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku. Investície do jeho výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies