Násilnosti v hlavnom meste Haiti si v apríli vyžiadali viac ako 600 obetí

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 15:30 • 2 min
Násilnosti v hlavnom meste Haiti si v apríli vyžiadali viac ako 600 obetí

ŽENEVA/PORT-AU-PRINCE - Viac ako 600 ľudí prišlo v apríli o život počas násilností v hlavnom meste Haiti Port-au-Prince. V utorok o tom informovala Organizácia Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

"Len v apríli bolo zabitých 600 ľudí počas novej vlny násilností, ktoré zasiahli viaceré časti hlavného mesta," konštatoval Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Dodal, že počas prvých troch mesiacov roka 2023 si násilie na Haiti vyžiadalo najmenej 846 obetí, takmer 400 zranených a približne rovnaký počet ľudí bolo unesených. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ide o 28-percentný nárast.

 

Hlboká politická a bezpečnostná kríza na Haiti trvá už od polovice roka 2021, keď došlo k zavraždeniu prezidenta Jovenela Moïseho. Situácia sa prudko zhoršila v septembri po oznámení haitskej vlády, že už nebude dotovať ceny palív, čo viedlo k ich prudkému zvýšeniu. Zločinecké gangy následne zablokovali hlavný palivový terminál Varreux, čo prispelo nielen k nedostatku pohonných hmôt, ale aj vody či potravín. Haitská vláda v tejto situácii požiadala o zahraničnú vojenskú pomoc. Agentúra AFP pripomína, že ozbrojené gangy majú v súčasnosti pod kontrolou väčšinu haitskej metropoly Port-au-Prince. Predstavitelia OSN už vlani požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby na Haiti vyslala medzinárodné špecializované ozbrojené sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies