Pellegrini: Koalícia pre digitálne zručnosti v EÚ je potrebná, cíti to aj Slovensko

NETKY.SK • 2 December 2016, 09:52 • 2 min
Pellegrini: Koalícia pre digitálne zručnosti v EÚ je potrebná, cíti to aj Slovensko

BRUSEL - Slovensko víta iniciatívu, ktorú včera predstavila Európska komisia (EK) a ktorá je v spolupráci so štátmi EÚ, podnikmi, sociálnymi partnermi, mimovládnymi organizáciami a vzdelávacími inštitúciami a za účasti silných softvérových firiem zameraná na vytvorenie koalície pre digitálne zručnosti a pracovné miesta. Pre TASR to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, ktorý sa v Bruseli zúčastnil na konferencii venovanej informatizácii rozvojových krajín.

slovakia

left justify in out

Nová koalícia pre digitálne zručnosti z dielne exekutívy EÚ má za cieľ uspokojiť vysoký dopyt po digitálnych zručnostiach v Európe. Pellegrini upozornil, že situácia, ktorá trápi EÚ, platí aj v našej krajine. "S týmto fenoménom sa stretávame aj na Slovensku. Chýbajú nám kvalifikovaní ľudia, možno až 20.000. Na európskej úrovni je to 750.000, podľa niektorých odhadov chýba až milión ľudí, ktorí by mali dostatočné IT zručnosti," opísal situáciu Pellegrini.

 

Podľa jeho slov riešenie tohto stavu predvída dva základné momenty: zmeniť spôsob vzdelávania generácie, ktorá je teraz na školách alebo len do škôl pôjde, ale najmä sa oveľa výraznejšie zamerať na mladých ľudí, ktorí už školou prešli a nemajú potrebné vzdelanie z oblasti informačných technológií.

 

Podpredseda vlády SR privítal iniciatívu podpredsedu EK pre jednotný digitálny trh Andrusa Ansipa, aby sa do procesu nadobúdania nových zručností zapojili známe softvérové firmy. Dodal, že bez ich účasti by toto úsilie nebolo úspešné.

 

"Tento sektor musí povedať, čo potrebuje od svojich budúcich zamestnancov, a keď sa sústredíme na rekvalifikovanie, aby sa naozaj ľuďom dostalo dodatočného vzdelania, ktoré budú môcť využiť na trhu práce," zdôraznil Pellegrini s tým, že takáto koalícia už na celoeurópskej úrovni beží (veľká koalícia pre digitálne pracovné miesta, kampaň eSkills for Jobs) a podobný krok sa podaril aj v našej krajine spoluprácou s IT Asociáciou Slovenska a viacerými firmami.

 

"Slovensko je obľúbené u IT firiem. Rozširujú svoje kapacity, chystajú sa k nám aj ďalšie. My im musíme garantovať dostatok kvalifikovanej pracovnej sily," uzavrel Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies