Paštúni odmietli pochovať mŕtvych z autobusových únosov

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 15:42 • 2 min
Paštúni odmietli pochovať mŕtvych z autobusových únosov

KVÉTA - Stovky Paštúnov protestovali dnes v Pakistane v reakcii na piatkové únosy niekoľkých autobusov, pri ktorých bolo zavraždených 19 ľudí.

slovakia

left justify in out

Demonštranti uviedli, že kým im vláda nezaručí a nezabezpečí ochranu, telá obetí nepochovajú.

Šestnásť rakiev so svojimi mŕtvymi položili protestujúci pred dom guvernéra mesta Kvéta, metropoly nepokojnej pakistanskej provincie Balúčistán.

 

Práve v tejto provincii došlo v piatok k únosom dvoch autobusov, pri ktorých podľa agentúry DPA ozbrojené osoby zajali 25 cestujúcich, vzali ich so sebou do neďalekých kopcov a 19 z nich tam zastrelili. Autobusy smerovali z Kvéty na západe Pakistanu do Karáči na juhozápadnom pobreží.

 

Miestny paštúnsky vodca Alláhdád opísal dnes pre americkú agentúru AP zážitky preživších cestujúcich. Ozbrojenci v uniformách príslušníkov bezpečnostných jednotiek po kontrole osobných dokumentov oddelili cestujúcich paštúnskeho pôvodu, postavili ich do radu a pasažierom balúčskeho etnika dovolili odísť. Paštúnov potom zastrelili, tvrdí Alláhdád.

 

K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil, avšak vraždy s podobným rukopisom mali v minulosti na svedomí tamojší separatisti, píše AP.

 

Balúči a Paštúni sú v Balúčistáne na juhozápade Pakistanu dve hlavné etnické skupiny - obe iránskeho pôvodu. Konflikt s miernejšou intenzitou sa medzi nimi v tejto oblasti ťahá už viac než jedno desaťročie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies