Pastier sa vyhrážal vlastnej neteri, dostal päť rokov

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 14:57 • 2 min
Pastier sa vyhrážal vlastnej neteri, dostal päť rokov

BANSKÁ BYSTRICA – Na päť rokov odňatia slobody za vydieranie so sexuálnym motívom odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 27-ročného pastiera oviec Tibora H. z Banskej Bystrice. Protiprávneho konania sa pastier dopustil pod vplyvom alkoholu voči svojej vlastnej maloletej neteri.

slovakia

left justify in out

Udalosť sa stala v septembri minulého roka v Slovenskej Ľupči, kam 10-ročné dievča chodilo do školy. Do obce dochádzalo z Podkoníc, kde bývalo s matkou a jej druhom. Na autobusovej zastávke sa stretlo so strýkom Tiborom, matkiným bratom, vracajúcim sa zo salaša v Šálkovej, kde pracoval. Dievča vedelo, že jej matka zakázala ku strýkovi chodiť. Napriek tomu šlo, lebo jej sľúbil žinčicu a zaváraniny. V dome posilnený alkoholom so školáčkou chcel podľa jej verzie robiť „dospelácke veci“ a chytal ju za pohlavie. Stiahol z nej tepláky i s nohavičkami a položil ju na posteľ. Aj sám si vyzliekol nohavice, zapchával jej pritom ústa a bozkával po celom tele. Prestal až po tom, ako neteri zazvonil mobil. Dievčaťu pohrozil, že to nesmie povedať matke. 

Obžalovaný Tibor sa k svojmu konaniu priznal pred vyšetrovateľom i na súde pri rozhodovaní o vzatí do väzby. Na hlavnom pojednávaní však vyhlásil, že priznania urobil pod nátlakom policajtov. Vyšetrovateľ i kriminalista, ktorý bol svedkom pri výsluchu, akékoľvek zastrašovanie, či vyhrážky a fyzické násilie popreli. Súd vypočul aj maloletú neter, ktorá popísala správanie strýka rovnako ako predtým v prípravnom konaní. Podľa znalkyne dievča nerozpráva to, čo sa nestalo. Vnímané podnety síce reprodukuje nepresne, ale nevymýšľa si. Obžalovaný tvrdenia školáčky označil za klamstvo. Vyhlásil, že neter sa vyzliekla sama a sadla si nahá na neho, čo dievča poprelo. Podľa znalkyne školáčka je ešte vo veku, keď javí záujem iba o rovnaké pohlavie a nie je na úrovni, aby sa vedela sexuálne správať. 

Matka dievčaťa ako sestra obžalovaného uviedla, že s bratom bývali v jednej domácnosti asi štyri roky, ale odsťahovali sa od neho, lebo fetoval a pil. Vtedy sa stával násilným, ale nezistila, že by dcére ubližoval alebo sa k nej divne správal. Po udalosti sa dievča uzavrelo do seba, matke sa nezveruje, hoci na ňom vidno, že ho niečo trápi. Ani s kamarátkami netrávi toľko času ako predtým a matka s ňou bola u psychiatra. Utiahnutosť potvrdila aj triedna učiteľka. 

Pôvodne prokurátorka žalovala Tibora H. zo zločinu znásilnenia v štádiu pokusu. Podľa senátu sa však znaky znásilnenia nepreukázali a súd prekvalifikoval konanie pastiera na zločin vydierania chránenej osoby. Pod vplyvom alkoholu Tibor nútil neter, aby strpela jeho sexuálne prejavy. 

Rozsudok nie je právoplatný. Tibor sa odvolal s tým, že je nevinný a nič nespáchal. Prokurátorka sa vyjadrí v zákonnej lehote. Okrem väzenia súd uložil Tiborovi aj povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie ústavnou formou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies