Pápež vzbudil veľkú pozornosť i medzi neveriacimi, tvrdí analytik

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 11:39 • 2 min
Pápež vzbudil veľkú pozornosť i medzi neveriacimi, tvrdí analytik

BRATISLAVA – Ani najlepšej PR agentúre by sa za rok nepodarilo podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu zlepšiť vnímanie cirkvi tak, ako sa to podarilo pápežovi Františkovi.

slovakia

left justify in out

Od jeho zvolenia dnes uplynie rok. Ako povedal Gazda dnes pre agentúru SITA, František vzbudil veľkú pozornosť medzi ľuďmi, nielen veriacimi, ale aj neveriacimi. „Je veľmi šikovným komunikátorom, pričom sa neuchyľuje k populistickým gestám bez vnútorného obsahu. Vonkajšími gestami však vie odkomunikovať to, na čo chce položiť dôraz. Požiadavku chudoby zvýrazní tým, že sa nepresťahuje do Apoštolského paláca,“ povedal Gazda s tým, že František pozornosť na marginalizovaných zas upriami tým, že umyje nohy väzňom, po každom verejnom vystúpení osobne pozdraví chorých a navštívi ostrov Lampedusa, pri brehoch ktorého zahynulo množstvo afrických emigrantov. „Viacerí kardináli pred posledným konkláve kritizovali Vatikán, že sa počas posledných rokov príliš uzavrel do seba. František sa od začiatku svojho pontifikátu usiluje o politiku otvorenosti – telefonuje známym aj neznámym ľuďom, odpisuje na listy, poskytuje rozhovory médiám, zaviedol rané omše pre verejnosť,“ upozornil analytik. Gazda pripomína vyjadrenie osobného sekretára Svätého Otca Alfreda Xuereba, podľa ktorého František „prijíma jedného človeka za druhým“.

 

Obmena ľudí v Rímskej kúrii podľa Gazdu však nebola taká radikálna, ako sa pôvodne očakávalo. „Vymenil síce niekoľko vplyvných osôb, vrátane štátneho sekretára, ale zároveň ponechal vo funkcii mnoho ľudí, ktorí riadili jednotlivé vatikánske úrady aj za Benedikta XVI. Na druhej strane zriadil tri komisie, ktoré sa majú zaoberať potrebnými reformami. Ich návrhy by mali byť známe a realizované v druhom roku Františkovho pontifikátu,“ povedal Gazda. Veľký dôraz František kladie na finančnú transparentnosť. „Rozprúdil rozsiahlu diskusiu okolo tzv. vatikánskej banky (IOR) a zriadil Ekonomický sekretariát ako nový úrad Rímskej kúrie,“ uviedol s tým, že februárové stretnutie kardinálov zas rozprúdilo diskusiu okolo rozvedených a znovu zosobášených veriacich, pričom tejto téme sa bude venovať aj jesenná synoda biskupov vo Vatikáne. „Tejto témy sa František dotýka aj pri stretnutiach s biskupmi a vyzýva ich, aby hľadali možnosti, ako pomôcť rozvedeným. Pozornosť vzbudil aj tým, že pokrstil dieťa cirkevne nezosobášených rodičov. Nevyhýba sa ani kritike do vlastných radov – kňazov niekoľkokrát vyzval, aby sa vyhýbali karierizmu a klerikalizmu,“ dodal cirkevný analytik. 

 

Zvolenie prvého pápeža z Latinskej Ameriky ohlásil svetu 13. marca 2013 krátko po 19:00 biely dym vychádzajúci z komína vatikánskej Sixtínskej kaplnky a zvony na Bazilike sv. Petra. O hodinu neskôr na Námestí sv. Petra vo Vatikáne voľbu potvrdil francúzsky kardinál protodiakon Jean-Louis Tauran tradičnou formulou: "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam!" (Oznamujem vám veľkú radosť: máme pápeža!) Krátko po 20:20 z balkóna baziliky 266. hlava Katolíckej cirkvi po prvý raz udelila prvé požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies