Španielsky vicepremiér vyzval Brusel, aby zrušil varovanie pred uhorkami

NETKY.SK • 2 Jún 2011, 08:47 • 2 min
Španielsky vicepremiér vyzval Brusel, aby zrušil varovanie pred uhorkami

Španielsky vicepremiér vyzval Brusel, aby zrušil varovanie pred uhorkami

slovakia

left justify in out

img

Španielsko vyzvalo dnes Európsku úniu, aby stiahla varovanie pred uhorkami v súvislosti s bakteriálnou nákazou EHEC, ktorá sa z Nemecka rozšírila už aj do ďalších členských štátov EÚ. Ukázalo sa, že španielske uhorky nevyvolali toto črevné ochorenie, vyhlásil dnes v Almeríi na juhovýchode Španielska prvý podpredseda vlády Alfredo Pérez Rubalcaba.
      Po stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi farmárskych a exportných zväzových organizácií sa Rubalcaba podľa agentúry DPA vyjadril, že zrušenie varovania by bolo prvým krokom na ceste k normalizácii trhov. Až potom požiada Madrid o odškodné a pomoc pre španielskych pestovateľov za spôsobené straty.
      Druhý muž španielskej vlády súčasne vyzval Nemecko, aby prispelo k obnoveniu kreditu španielskych agrárnych produktov.
      Úrady v Hamburgu v utorok informovali, že laboratórne testy potvrdili síce prítomnosť baktérií EHEC na dvoch španielskych uhorkách, avšak ide o iný sérotyp baktérií než ten, ktorý spôsobuje súčasnú epidémiu.
      Tento poznatok znamená, že baktérie EHEC, ktoré objavili v Hamburgu na importovaných šalátových uhorkách zo Španielska, nemajú na svedomí rýchlo sa šíriace črevné ochorenie. To si už v Nemecku vyžiadalo 16 obetí a vo Švédsku život jednej pacientky.
      Podľa Rubalcabovho skoršieho vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Cadena SER žiada Španielsko v tejto súvislosti odškodné za miliónové straty, ktoré jeho poľnohospodári utrpeli v dôsledku krízy.
      Madrid nevylučuje ani právne kroky proti úradom v nemeckom Hamburgu, uviedol španielsky predstaviteľ. Podľa jeho slov bolo od začiatku jasné, že Španielsko nemôže byť východiskovým bodom šírenia infekcie.
      "Pôvodca tohto druhu sa v Španielsku ešte nikdy nevyskytol," zdôraznil prvý podpredseda španielskej vlády.
      Európska komisia upozornila nedávno členské štáty, že na španielskych šalátových uhorkách v Hamburgu sa našla baktéria zodpovedná za črevné ochorenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies