Oznámenia o voľbách mieria do schránok

NETKY.SK • 3 Február 2016, 13:32 • 2 min
Oznámenia o voľbách mieria do schránok

BRATISLAVA - Domácnosti dostávajú oznámenia o konaní marcových parlamentných volieb a zoznamy kandidátov.

slovakia

left justify in out

Podľa časového harmonogramu prípravy volieb do Národnej rady (NR) SR majú obce a mestá čas na doručenie týchto materiálov do každej domácnosti do utorka 9. februára. Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Jednou z noviniek je, že voliči si po hlasovaní nesmú nechať nepoužité hlasovacie lístky. Ak by si ich nechali, bol by to priestupok, za ktorý je pokuta 33 eur. Ako pre agentúru SITA povedala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová, dôvodom zavedenia pokuty je ochrana voliča pred nátlakom a pokusmi o volebnú korupciu. Voličov pred odchodom z volebnej miestnosti upozorní okrsková volebná komisia, aby nepoužité hlasovacie lístky odložili do pripravenej nádoby.


K oznámeniu o konaní volieb je priložený zoznam kandidátov, respektíve kandidačné listiny jednotlivých politických strán či hnutí, ktoré sa 5. marca chcú uchádzať o hlasy voličov. Voliči, teda občania SR starší ako 18 rokov, sa z oznámenia dozvedia kedy a kde môžu hlasovať a čo potrebujú na hlasovanie. Na to, aby im okrsková volebná komisia umožnila hlasovať, sa musia preukázať občianskym preukazom. Po vyznačení v zozname voličov dostanú voliči hlasovacie lístky a prázdnu obálku, čo potvrdia podpisom. Za volebnou zástenou (tzv. plentou) vyberú jeden hlasovací lístok a vložia ho do obálky. Voliči môžu na zvolenom hlasovacom lístku vyznačiť najviac štyri prednostné hlasy, a to tak, že zakrúžkujú poradové číslo kandidáta. Obálku s hlasovacím lístkom vhodia do volebnej schránky. Nepoužité hlasovacie lístky dajú do schránky na nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky.


Voliči by si mali vo vlastnom záujme ešte pred voľbami skontrolovať, či majú platný občiansky preukaz. Ak požiadali o vydanie nového občianskeho preukazu a v deň volieb ho ešte nebudú mať, stačí, ak okrskovej volebnej komisii predložia žiadosť o vydanie občianskeho preukazu z polície. Občiansky preukaz sa nedá nahradiť pasom, upozornila Chmelová. V občianskom preukaze je totiž vyznačené miesto trvalého bydliska, podľa ktorého sú voliči uvedení na voličských zoznamoch. Občiansky preukaz potrebujú aj tí, čo požiadali o vydanie hlasovacieho preukazu, s ktorým môžu hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti. V takom prípade ich obec, v ktorej majú trvalý pobyt, vyčiarkla zo zoznamu voličov a do zoznamu voličov ich dopíšu tam, kde budú hlasovať. Pred hlasovaním im okrsková volebná komisia zoberie hlasovací preukaz, čím zabráni, aby mohli hlasovať opakovane v inej volebnej miestnosti.


Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, mohli po novom začať volebnú kampaň podľa zákona dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra 2015. Volebná kampaň sa skončí 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 3. marca o 7:00. Politická reklama sa v médiách môže vysielať do 3. marca. Verejnoprávny RTVS zo zákona vyhradí vysielanie na politickú reklamu aj diskusie. Súkromné televízie a rádiá politickú reklamu vysielať môžu a nemusia a rovnako i diskusie, ktorých zaradenie do programu však musí schváliť Rada pre vysielanie a retransmisiu. Náklady na politickú reklamu platia kandidujúce politické subjekty. Posledné volebné prieskumy sa dajú zverejniť 19. februára, 14 dní pred voľbami. V deň volieb až do skončenia hlasovania je zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov zakázané. Nový zákon o volebnej kampani určil politickým stranám a hnutiam limit na kampaň k voľbám do Národnej rady SR tri milióny eur vrátane DPH. Prostriedky na kampaň musia viesť na osobitnom účte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies