Ostro sledované predčasné voľby sprevádza bojkot

NETKY.SK • 2 Február 2014, 10:44 • 2 min
Ostro sledované predčasné voľby sprevádza bojkot

BANGKOK - Hlasovanie je vnímané ako "referendum" o tom, či má premiérka Šinavatrová aj naďalej zostať pri moci.

slovakia

left justify in out

V Thajsku sa v nedeľu konajú ostro sledované predčasné parlamentné voľby. Sú sprevádzané rozsiahlymi bezpečnostnými opatreniami najmä pre neutíchajúce pouličné nepokoje, ktoré zachvátili hlavné mesto Bangkok aj v sobotu. Demonštrantom sa nepáči, že premiérka Jingluk Šinavatrová nechce zo svojho postu odstúpiť, hoci ich požiadavku na vypísanie nových volieb splnila.

Hlasovanie je vnímané ako "referendum" o tom, či má Šinavatrová aj naďalej zostať pri moci. Prieskumy predpovedajú, že jej strana by mala voľby vyhrať. Volebný systém v 67-miliónovej juhoázijskej krajine je však pomerne unikátny. Na sformovaní nového parlamentu sa musí zhodnúť 475 z celkového počtu 500 poslancov, teda aspoň 95 percent. Avšak voľby v desiatkach volebných okrskov demonštranti blokujú a kandidátom bránia v registrácii. Ďalších 16 parlamentných kresiel je takisto neistých, keďže v týchto obvodoch kandidáti nemajú žiadnych súperov. Budú tak musieť získať najmenej 20-percentnú podporu, čo sa im nemusí podariť. Ďalším problémom je, že opozičná Demokratická strana Thajčanov vyzýva, aby voľby bojkotovali. 

Volebná komisia ešte minulý týždeň oznámila, že v problémových oblastiach budú voľby uskutočnené ešte raz 23. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies