Opozícia v prípade tajnej voľby stiahne kandidáta na šéfa NKÚ

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 17:34 • 2 min
Opozícia v prípade tajnej voľby stiahne kandidáta na šéfa NKÚ

BRATISLAVA - Ľudová platforma stiahne svojho kandidáta na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ak poslanci za Smer-SD opätovne presadia jeho tajnú voľbu. Navyše, ďalšieho kandidáta už hľadať nebude. Vo svojom vystúpení v dnešnej rozprave na pôde Národnej rady (NR) SR to uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

Ak parlament ani po piatykrát nezvolí predsedu NKÚ, Slovensko sa podľa Freša vráti do čias Mečiarovej éry, keď nás zahraničie označovalo za čiernu dieru.

Opozičnému kandidátovi Marošovi Žilinkovi poslanci za Smer-SD vyčítali jeho nízky vek (43 rokov). Anton Martvoň zo strany Smer-SD taktiež spochybňoval Žilinkovu politickú nezávislosť. Podľa jeho slov v minulosti figuroval na 22. mieste kandidátky strany KDH. Frešo obhajoval Žilinku tým, že aj terajší premiér Robert Fico mal pri nástupe svojej prvej vlády iba 41 rokov. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský v rozprave priznal, že Žilinka na kandidátke bol, avšak ako nestraník, navyše Frešo Martvoňovi odkázal, že predchádzajúci šéf NKÚ Ján Jasovský pôsobil ako minister dopravy za vlády Vladimíra Mečiara. Na post šéfa kontrolného orgánu šiel Jasovský priamo z poslaneckej stoličky za stranu ĽS-HZDS.

Hrušovský vo svojom vystúpení vládnemu Smeru-SD vyčítal, že nedodržiava predvolebné sľuby. "Pozície, ktoré Smer-SD opozícii sľuboval, doteraz nie sú obsadené opozičným kandidátom," konštatoval Hrušovský. Žilinku označil za apolitického odborníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies