Opatrenia EÚ môžu poškodiť produkciu cukru na Slovensku, cukrovarníci volajú o pomoc

NETKY.SK • 12 Júl 2018, 15:54 • 2 min
Opatrenia EÚ môžu poškodiť produkciu cukru na Slovensku, cukrovarníci volajú o pomoc

BRATISLAVA - Sektor cukru a cukrová repa potrebujú vyššiu národnú podporu pre zachovanie súčasnej produkcie na Slovensku. Po ukončení kvót na cukor k 1. októbru 2017 sa totiž v Európskej únii zrušila minimálna cena cukrovej repy a zvýšila produkcia cukru v ostatných krajinách EÚ o 22 %, čo prinieslo rapídny pokles cien cukru v únii. Tieto faktory môžu v budúcnosti negatívne vplývať na cukrovarníctvo na Slovensku. Konštatoval to Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska (ZPCR) na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Sektor cukru podľa ZPCR má na Slovensku viac ako 200-ročnú tradíciu, je plne funkčným spracovateľským odvetvím a pozitívne ovplyvňuje zahraničné obchodné saldo Slovenskej republiky. Produkcia cukru podľa zväzu dokonca zabezpečuje sebestačnosť SR až na 120 %, pričom slovenskí pestovatelia pestujú cukrovú repu na 22 500 hektároch. Medzi ďalšie prínosy sektoru podľa slovenských cukrovarníkov patrí aj fakt, že ide o nízko odpadové hospodárstvo, ktoré zabezpečuje krmivo pre hospodárske zvieratá.

Situácia po ukončení výrobných kvót na cukor v EÚ však môže podľa zväzu bez pomoci štátu v krátkej budúcnosti zapríčiniť ohrozenie potravinovej bezpečnosti krajiny v danom sektore, a s tým spojenú likvidáciu strategického odvetvia potravinárstva. Ohrozených má byť až 3 000 pracovných miest, prevažne vo vidieckych oblastiach a negatívne dopady môže zaznamenať aj zahranično-obchodná bilancia SR, kde by Slovensko mohlo prísť až o 100 miliónov eur ročne.

„Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska preto navrhuje potrebu ďalšej systémovej podpory cukrovej repy prioritne z národných zdrojov, zachovanie zaradenia cukrovej repy medzi citlivé komodity, navýšenie viazanej podpory na cukrovú repu, či zaradenie cukrovej repy do podpory na budovanie a revitalizáciu závlah. Zväz víta aj podporu cukrovarníkov formou zelenej nafty,“ uviedol vo svojom stanovisku Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies