BRATISLAVA - Sektor cukru a cukrová repa potrebujú vyššiu národnú podporu pre zachovanie súčasnej produkcie na Slovensku. Po ukončení kvót na cukor k 1. októbru 2017 sa totiž v Európskej únii zrušila minimálna cena cukrovej repy a zvýšila produkcia cukru v ostatných krajinách EÚ o 22 %, čo prinieslo rapídny pokles cien cukru v únii. Tieto faktory môžu v budúcnosti negatívne vplývať na cukrovarníctvo na Slovensku. Konštatoval to Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska (ZPCR) na svojej internetovej stránke.
Sektor cukru podľa ZPCR má na Slovensku viac ako 200-ročnú tradíciu, je plne funkčným spracovateľským odvetvím a pozitívne ovplyvňuje zahraničné obchodné saldo Slovenskej republiky. Produkcia cukru podľa zväzu dokonca zabezpečuje sebestačnosť SR až na 120 %, pričom slovenskí pestovatelia pestujú cukrovú repu na 22 500 hektároch. Medzi ďalšie prínosy sektoru podľa slovenských cukrovarníkov patrí aj fakt, že ide o nízko odpadové hospodárstvo, ktoré zabezpečuje krmivo pre hospodárske zvieratá.
Situácia po ukončení výrobných kvót na cukor v EÚ však môže podľa zväzu bez pomoci štátu v krátkej budúcnosti zapríčiniť ohrozenie potravinovej bezpečnosti krajiny v danom sektore, a s tým spojenú likvidáciu strategického odvetvia potravinárstva. Ohrozených má byť až 3 000 pracovných miest, prevažne vo vidieckych oblastiach a negatívne dopady môže zaznamenať aj zahranično-obchodná bilancia SR, kde by Slovensko mohlo prísť až o 100 miliónov eur ročne.
„Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska preto navrhuje potrebu ďalšej systémovej podpory cukrovej repy prioritne z národných zdrojov, zachovanie zaradenia cukrovej repy medzi citlivé komodity, navýšenie viazanej podpory na cukrovú repu, či zaradenie cukrovej repy do podpory na budovanie a revitalizáciu závlah. Zväz víta aj podporu cukrovarníkov formou zelenej nafty,“ uviedol vo svojom stanovisku Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies