ONLINE Silný vietor dal poriadne zabrať hasičom, viaceré obce na Záhorí sú bez elektriny

NETKY.SK • 22 Október 2014, 18:27 • 2 min
ONLINE Silný vietor dal poriadne zabrať hasičom, viaceré obce na Záhorí sú bez elektriny

BRATISLAVA - V súvislosti s poveternostnou a búrkovou činnosťou zasahovalo na Slovensku od polnoci do dnešného rána až 215 hasičov. Najviac výjazdov zaznamenali príslušníci v Trnavskom kraji, kde boli na výjazd vyslaní až 36-krát. Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií v Trnave, Piešťanoch, Dunajskej Strede, Hlohovci a Holíči, v dvoch prípadoch zasahovali hasiči pri odtrhnutých strechách.

slovakia

left justify in out

Na Záhorí už obnovili dodávky elektrickej energie

Dodávky elektrickej energie sú už vo všetkých obciach na Záhorí, kde v noci silný vietor poškodil na viacerých miestach elektrické vedenie, obnovené. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová. Podľa nej sa však na západnom Slovensku ešte stále vyskytujú miesta bez elektriny. "Evidujeme približne 90 miest spotreby, ktoré sú bez elektrickej energie. Na jej obnovení pracujeme," spresnila Dobošová. ZSE musela dnes na viac ako 18.000 miest spotreby riešiť výpadok elektriny. Spôsobili ho v dôsledku vetra popadané stromy. Tie poškodili na viacerých miestach elektrické vedenia, na ktorých boli potrhané vodiče a vyvrátené podporné body.

 

SHMÚ varuje pred dažďom na východnom Slovensku

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným dažďom na východnom Slovensku. Výstrahu prvého stupňa vydal pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné, Snina, Sobrance, Vranov nad Topľou, Prešov, Levoča, Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica, Košice-okolie, Košice-mesto, Trebišov a Michalovce. Meteorológovia predpokladajú v týchto okresoch zrážky od 30 do 50 milimetrov, výstraha platí do štvrtku 23. októbra do 3:00. Meteorológovia varujú aj pred povodňami. Výstraha prvého stupňa platí dnes do 20:00 pre okresy Bardejov, Svidník, Prešov, Gelnica a Košice-okolie.

 

Pre vietor a búrky zasahovali hasiči pri takmer 100 výjazdoch

Hasiči dnes od 1:00 vyrážali do terénu pre silný vietor a búrky takmer 100-krát. Celkovo sa na zásahoch zúčastnilo vyše 200 hasičov. Najčastejšie odstraňovali spadnuté stromy, opravovali stĺpy elektrického vedenia a odčerpávali vodu. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

 

Dopoludnia zasahovali hasiči päťkrát v Bratislave na uliciach Janšákova, J. Poničana, Vyšehradská, Novohradská a pri Habanskom mlyne. Hasiči odstraňovali spadnuté stromy z ciest, zo strechy garáže a z jedného auta. Spadnutý strom odstraňovali aj v Trnave a v Nitrianskom kraji mali zásahy v obciach Tesárske Mlyňany a Kamenný Chotár, kde po silnom vetre a búrke spadlo na cestu niekoľko väčších konárov. 

 

Popoludní odstraňovali stromy, ktoré spadli na zaparkované vozidlá v Myjave, ale aj na Zavadilovej ulici v Bratislave a v obci Golianovo v okrese Nitra. V obciach Blesovce a Horné Obdokovce v okrese Topoľčany popadané stromy zasahovali do vozovky, v Partizánskom spadol strom na elektrické a rozhlasové káble. Okrem spadnutých stromov museli hasiči odčerpávať prebytočnú vodu na Blatnej ulici v Košiciach a v Handlovej, kde zaplavilo poštu. V obci Beluša v okrese Púchov silný vietor roztrhol elektrické vedenie, ktoré pádom poškodilo prípojku plynu. V Žiline museli hasiči uvoľniť upchatý odtokový kanál, z ktorého presakovala voda. 

 

V obci Bystré komplikuje dopravu voda na ceste

Na ceste 1/18 je pri cementárni v obci Bystré v okrese Vranov nad Topľou veľké množstvo vody, ktoré na cestu steká z polí. Polícia žiada vodičov, aby na tomto úseku znížili rýchlosť a zvýšili opatrnosť. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove.

 

Na ceste I/50 sfúkol silný vietor nákladné auto

Na ceste I/50 v odbočke na Včeláre v okrese Košice-okolie sfúkol silný vietor nákladné auto s prívesom. Auto sa následne prevrátilo do priekopy. Pri nehode sa nikto nezranil a premávku už sprejazdnili v oboch smeroch. Polícia však žiada vodičov o zvýšenú pozornosť. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach.

 

Elektrikári naďalej odstraňujú škody po silnom vetre na Záhorí

Pracovníci Západoslovenskej energetiky (ZSE) stále odstraňujú škody na elektrickom vedení a snažia sa obnoviť prevádzku elektrickej energie vo viacerých obciach na Záhorí, ktoré v noci zasiahol silný vietor. Z viac ako 18.000 miest spotreby, kde došlo k výpadku elektriny, aktuálne musia obnoviť ešte 1100. TASR informovala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Podľa jej slov elektrikári stále zasahujú najmä v obci Leváre a Moravský svätý Ján. Výpadok elektriny spôsobili popadané stromy. "Tie poškodili elektrické vedenia, na ktorých boli potrhané vodiče a vyvrátené podporené body. V odstraňovaní týchto škôd sa naďalej pokračuje," uviedla pre TASR Dobošová, podľa ktorej sú v teréne všetky pracovné skupiny z oblasti Senica a Malacky. Pracovať majú do zotmenia

 

Hasiči dnes museli odčerpávať vodu i dvíhať z áut spadnuté stromy

Pre silný vietor a búrky dnes museli hasiči zasahovať na rôznych miestach Slovenska. Okolo obeda a popoludní dvíhali napríklad popadané stromy či odčerpávali vodu. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave. "Spadnuté stromy na odparkovaných vozidlách odstraňovali hasiči na Myjave, v obciach Blesovce a Horné Obdokovce zase popadané stromy zasahovali do vozovky a ohrozovali občanov," priblížila Farkasová. V Partizánskom spadol strom na elektrické a rozhlasové káble. Odčerpávať prebytočnú vodu hasiči museli v Košiciach na Blatnej ulici a v Handlovej, kde zaplavilo poštu. "V Trenčianskom kraji v obci Beluša zasahovali hasiči pri technickom zásahu, počas ktorého sa následkom silného vetra roztrhlo elektrické vedenie, ktoré svojim pádom poškodilo prípojku plynu," dodala Farkasová.

 

Dažde rozvodnili niektoré hladiny riek

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na možnosť povodní z trvalého dažďa. V okresoch Žilina, Prievidza, Turčianske Teplice a Bardejov dosiahli vodné toky výšku hladiny zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity. nVzhľadom na súčasné aj ďalšie predpokladané zrážky v povodí hornej Nitry SHMÚ očakáva na hornom úseku Nitry a jej prítokoch výrazný vzostup vodných hladín aj s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity.
 

Vietor lámal konáre a zamestnal hasičov

V súvislosti s dnešným nepriaznivým počasím komplikovali situáciu na Slovensku hlavne spadnuté stromy. Dopoludnia zasahovali hasiči päťkrát v Bratislave na uliciach Janšákova, J. Poničana, Vyšehradská, Novohradská a pri Habanskom Mlyne. Ako agentúru SITA informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, hasiči odstraňovali spadnuté stromy z ciest, zo strechy garáže a z jedného auta. V Myjave zase odstraňovali konáre z elektrických vedení a vozidiel a na Hospodárskej ulici v Trnave spadnutý strom. V Nitrianskom kraji mali zásahy v obciach Tesárske Mlyňany a Kamenný Chotár, kde po silnom vetre a búrke spadlo na cestu niekoľko väčších konárov.

 

V okresoch Žilina a Prievidza hrozia povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami pre okresy Prievidza a Žilina. V Žilinskom okrese platí pre rieku Rajčanka. Tento stav má trvať približne do 18:00.

 

Záplavy hrozia aj v okresoch Turčianske Teplice a Bardejov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami aj pre okresy Turčianske Teplice a Bardejov. Naďalej pritom platia rovnaké výstrahy pre okresy Žilina a Prievidza. Tento stav má trvať približne do 18:00.

 

Viaceré obce na Záhorí sú bez elektriny

Viacero obcí na Záhorí je dnes bez elektrickej energie, môže za to nočné vyčíňanie vetra. Výpadok elektriny sa dotkol najmä domácností v Kútoch, Gbeloch, Brodskom, Veľkých Levároch, Moravskom sv. Jáne či v obci Závod. Dodávky elektrickej energie by mohli byť úplne obnovené do dnešného večera. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

 

Výpadok elektriny v obciach na Záhorí spôsobili najmä vyvrátené stromy, ktoré skončili na vedení, potrhané vodiče i vyvrátené podperné body, priblížila dôvody výpadku Dobošová. Ako dodala, výpadok sa dotkol 18 835 miest spotreby. Pracovníci postupne opravujú postihnuté úseky vedení, v teréne sú pracovné skupiny zo Senice i Malaciek. "Úplné obnovenie dodávky všetkým odberateľom predpokladáme do večerných hodín," priblížila Dobošová. 

 

Trnavský krajV súvislosti s poveternostnou situáciou na území Trnavského kraja zasahovali hasiči v noci nadnes zhruba od 2. do 9. hodiny spolu 36-krát. Vo väčšine prípadov odstraňovali vyvrátené stromy alebo časti stromov z ciest, v jednom prípade zasahovali pri dopravnej nehode v obci Trakovice, keď osobný automobil narazil do vyvráteného stromu a v jednom prípade hasiči zasahovali pri strhnutej streche z rodinného domu v Hlohovci.

      

Piešťanskí hasiči mali 14 zásahov, senickí a trnavskí po 7 a v Dunajskej Strede a Skalici po štyri zásahy, informoval dnes krajský hovorca hasičov v Trnave Tomáš Bílik. Ani v jednom prípade nebolo podľa neho zaznamenané zranenie civilných osôb. Na odstraňovanie následkov vetra bolo celkom nasadených 95 príslušníkov a 40 kusov hasičskej techniky.

 

Bratislavský kraj -  V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči 15–krát a to najmä v Bratislave na uliciach Galvaniho, Jiráskova, Seberíniho, Cesta Mládeže a Devínska cesta. Na týchto miestach odstraňovali popadané stromy z ciest, na Novohradskej ulici museli odstrániť spadnuté stromy z viacerých motorových vozidiel. Na viacerých miestach v Bratislave i na Záhorí hasiči odstraňujú následky prudkého vetra, ide najmä o polámané stromy na cestách. Prácu mali v noci aj malackí hasiči, ktorí museli odstraňovať spadnutý strom na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Agentúru SITA o tom informovalo Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

 

Trenčiansky kraj - V súvislosti s prudkým vetrom a dažďom, ktoré sa prehnali okolím Starej Turej v utorok (21. 10.) v noci a dnes nadránom, absolvovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) päť výjazdov.

 

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Mariána Petríka dvakrát zasahovali hasiči z Nového Mesta nad Váhom a trikrát z Myjavy. "Hasiči odstraňovali spadnuté stromy  z cestných komunikácií," priblížil Petrík.
      

Ako informoval dispečing Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, popadané stromy a konáre komplikovali dopravu na ceste 2/581 medzi Myjavou a Starou Turou v lokalite Dubník a medzi Novým Mestom nad Váhom a Starou Turou. Hasiči odstraňovali následky prudkého vetra spoločne s pracovníkmi Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja.

 

Nitriansky Kraj -  Hasiči z Nitrianskeho kraja boli počas noci vyslaní k 14 prípadom spadnutých stromov na cestné komunikácie, trenčianski hasiči zasahovali šesťkrát pri odstraňovaní spadnutých stromov a raz v prípade odčerpávania vody z predajne potravín v Myjave.  

 

Prešovský kraj - Pre intenzívny dážď a nepriaznivé poveternostné podmienky je na diaľnici D1 medzi Prešovom a Košicami v obidvoch smeroch znížená rýchlosť jazdy na 110 kilometrov za hodinu, informuje Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

 

Česko - Silný vietor strhával strechy a lámal stromy 

Väčšinu územia Českej republiky zasiahol v noci nadnes silný vietor a nárazmi 70-90 kilometrov za hodinu. Na vrcholoch Šumavy a Krušných hôr meteorológovia zaznamenali náraz v sile orkánu s rýchlosťou 125 km/h, oznámil dnes Český rozhlas. 
      

Hasiči v Plzenskom, Juhočeskom, Juhomoravskom, Olomouckom a Zlínskom kraji museli uskutočniť desiatky zásahov, počas ktorých odstraňovali najmä vyvrátené stromy, spadnuté konáre a strhnuté strechy a uvoľňovali zablokované lokálne cesty a železničné trate.

 

V okrese Domažlice v blízkosti nemeckých hraníc narazil do stromu ležiaceho na trati nákladný vlak. Celý incident sa však zaobišiel bez zranení, uviedol spravodajský server Novinky.cz. Podľa informácií Českej televízie v oblasti horského hotela Luční Bouda v Krkonošiach zaznamenali nadránom aj slabé sneženie. Snehový poprašok sa však zakrátko roztopil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies